Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Minister Boštjan Žekš (foto: Matjaž Merljak)
Minister Boštjan Žekš

Slovenci v Črni gori imajo svoje društvo

26.02.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Predstojnik Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, minister dr. Boštjan Žekš, je bil od 22. do 24. februarja v Črni gori. Srečal se je s slovensko skupnostjo in obiskal novonastalo slovensko društvo.

Kot je za STA povedal minister, gre predvsem za spoznavni obisk, s katerim jim želi izraziti priznanje ob tem pomembnem koraku in jim zagotoviti vso pomoč Slovenije. V Črni gori živi po besedah ministra kakih 500 Slovencev, ki so razkropljeni po vsej državi in nimajo praktično nobenih stikov med seboj. Poglavitni namen novega Slovenskega društva Vida Matjan je zato predvsem v tem, da te Slovence poveže med sabo in okrepi njihov občutek slovenstva. Ponedeljkov Slovenski večer v Podgorici je bil po besedah ministra "prvi korak v pravo smer".

Poleg povezovalne vloge je minister kot glavni izziv, s katerim se mora društvo spopasti, navedel poučevanje slovenskega jezika v Črni gori. 

Prav potreba po ustanovitvi lektorata za slovenski jezik na Univerzi Črne gore je bila tudi ena od tem ministrovega obiska v Črni gori, o kateri se je med drugim pogovarjal s tamkajšnjim zunanjim ministrom Milanom Roćenom. Na programu je imel še srečanje s predstavniki organizacij, ki v Črni gori skrbijo za manjšine in diasporo, obisk na črnogorski akademiji znanosti in umetnosti ter udeležbo na predavanju profesorja Vladimirja Osolnika z ljubljanske Filozofske fakultete.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.