Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup

Slomšek v Belgiji praznoval Abrahama

25.02.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Slovensko katoliško pevsko in kulturno društvo Slomšek v Eisdnu je v soboto, 20. februarja 2010, pripravilo praznovanje Prešernovega dne, hkrati pa je ta dan praznovalo tudi 50-letnico društva. V svoji sredi so imeli tudi goste iz Slovenije.

Jubilej so začeli obhajati s sveto mašo v cerkvi svete Barbare skupaj s flamskimi verniki. Mašniki so bili Janez Pucelj, Lojze Rajk in domači, flamski župnik. Pri maši je pel mešani zbor Slomšek, po njej pa je kratek koncert priredil Trio Quartet iz Škofje Loke, ki je v Belgijo prišel kot gost. Poleg njih so prišli tudi člani glasbenega ansambla folklorne skupine Škofja Loka.

Po sprejemu so imeli akademski večer v bližnji dvorani. Goste so pozdravili in jih nagovorili slovenska veleposlanica v Bruslju, Anita Pipan, Mojca Kucler Dolinar in predsednik Slovenije v svetu, Boštjan Kocmur.

Stani Revinšek
Stani Revinšek © Matjaž Merljak
Govorniki so se rojakom zahvalili za dolgoletno delo in jih spodbujali, naj slovenstvo negujejo in ohranjajo še naprej. Kot nam je še dejal predsednik društva Stani Revinšek, bo zelo težko, ker mladi ne prihajajo več. Gledajo, kaj lahko naredijo v tem trenutku. Tako bodo še naprej ohranjali slovensko besedo in pesem ter skrbeli za ohranjanje dediščine. Na novo bodo skrbeli tudi za starejše in bolne člane skupnosti. Upajo, da bodo dober zgled za mlade.

Ob jubileju so nekdanjim članom društva Slomšek izročili priznanja, zbor Slomšek pa je prijel priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Praznovanja se je udeležilo veliko članov društva. Bilo jih je toliko, da so nekateri morali celo stati. Prišli so tudi rojaki iz Nizozemske,Charleroarja, Liega, iz Nemčije in mladi iz Bruslja. Skupaj je bilo do 180 do 200 ljudi.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.