Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Načrti in projekti štajerskih Slovencev za leto 2010

| 11.02.2010, 06:50 Matjaž Merljak

Slovenska manjšina na avstrijskem Štajerskem je v letu 2009 pripravila nekaj pomembnih dogodkov, za letos pa ima v načrtu zanimive projekte. Predsednica društva Člen 7, ki zastopa slovensko manjšino, Susanne Weitlanner jih je predstavila Andreji Barat iz studia Martjanci.

Leto 2009 zahtevno in zanimivo. Prvič so imeli lastno razstavo, in sicer o judovski kulturi od Trsta do Lendave. Imeli so tudi srečanje partnerskih šol učencev na Štajerskem s slovenskimi vrstniki. To bodo nadaljevali v naslednjih letih. V Pavlovi hiši je potekal tečaj slovenščine, za katerega je bilo kar veliko zanimanje. Zato bodo z njim nadaljevali. Do konca februarja je na ogled razstava Metamorfoze. Umetniki prikazujejo, kako 'iz starega

Sussane Weitlanner, Člen 7, Štajerski Slovenci
Sussane Weitlanner, Člen 7, Štajerski Slovenci © ARO
naredijo novo'. V Gradcu bodo februarja pripravili branje knjige Matijasa Grilja - 40 dni Patosa, v marcu bodo odprli novo razstavo 'Erotika in pornografija - kje so meje'. Fritz Gomboc bo imel razstavo keramike, junija se bo zaključila z dražbo. Pripravljajo tudi srečanje zborov. Julija bo na ogled poletna razstava, letos bo predstavljala čebele. Jeseni bo v Gradcu razstava Štajerska jesen, decembra pa bo na ogled razstava g. Logarja iz Koroške, ki se je ukvarjal s partizani.

Založniška dejavnost.
V letu 2009 so izdali nekaj novih knjig. Na zadnje je to knjiga Matijasa Grilja, nato bo še Rezka Kancijan izdala novo zbirko dvojezičnih pesmi, načrtujejo delo Ernesta Ružiča in drugo. Načrtujejo tudi izdati splošno brošuro o Pavlovi hiši.