Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Drobci iz Doberdoba

| 09.02.2010, 06:30 Matjaž Merljak

Z obronka Goriškega krasa je Martin Frandolič poslal opis nekaj dogodkov, ki so pomembno zaznamovali življenje slovenske župnije v Doberdobu v zadnjem času. Župnijska tradicija je, da jaslice naredi naš vestni Mario Vizintin. Vsako leto nas razveseli in preseneti s svojo izvirnostjo. Tudi letos je sodeloval pri razstavi jaslic na Sveti Gori in tako zastopal naš Goriški kras. Naša župnija ima župnijski list z naslovom 'Beseda', ki enkrat na mesec prihaja med nas in to že 24 let. V januarski številki smo brali krajevno in župnijsko statistiko, ki nam jo vsako leto pripravi župnik Ambrož Kodelja.

Iz Besede povzemamo tole misel: "Ko si bodo zanamci čez 50 let ogledovali našo župnijo Doberdob, v kateri bodo živeli, bodo o nas dobili svoje mnenje. Lahko nam bodo za marsikaj hvaležni, mogoče pa se bodo celo nad kom zjokali? Ko bodo prelistavali župnijske albume ali celo brali župnijski list Beseda, bodo tedaj naša telesa že zdavnaj prah in pepel. Tedaj bodo, seveda če bodo želeli, lahko objektivno ocenili naš sedanji čas, spomine, ki smo jih zapustili, kot tudi naše sedanje ravnanje, odločitve in načrte. Ko bodo podedovali našo kulturo, predvsem kulturo srca, si bodo predstavljali, kakšni smo bili in za katere vrednote smo se trudili. Kaj mislite, ali nam bodo za vse to hvaležni? Takrat bo pomembno samo eno: ali smo mi sedaj v našem življenju ravnali po vesti, pošteno, objektivno, nesebično ... in v resnici dobro za soljudi, pa tudi za župnijo in družbo. Tedaj bo vse to že preteklost, saj je čas v katerem sedaj živimo zelo razgiban."

V soboto 16. januarja smo imeli v gosteh Katoliške izobražence iz Kranja. Vodila sta jih prof. Marjeta Brence in kranjski župnik prelat Stane Zidar. Naš župnik jim je razkazal našo okolico. Kot zanimivost naj povem, da jih večina še ni bila nikoli na tem koncu.

V božičnem času že nekaj let povabimo kakšno pevsko ali glasbeno skupino, da z nami moli pri nedeljski maši. Tako je bilo tudi na nedeljo, 17. januarja, ko smo imeli v gosteh trio Quartet, ki ga sestavljajo štirje mladeniči in prihajajo iz okolice Škofje Loke. Po maši so nam v kratkem koncertu zapeli še nekaj črnskih duhovnih, tudi na italijansko pesem niso pozabili. Zaključili so še z venčkom slovenskih narodnih. Ob lepem fantovskem, celo rahlo nagajivem petju smo sklenili, da jih še kdaj povabimo na naš Kras. Upamo, da se bodo našemu vabilu odzvali.

Na svečnico se po stari slovenski navadi tudi pri nas poslovimo od božičnega časa. Že nekaj let na ta dan naši šolarji prinesejo k jaslicam hranilnike z darom za šolarje v misijonu s. Tadeje v Paragvaju. Tako je bilo tudi letos. Darovali so 320 evrov. Hilarij in Lucija Lavrenčič sta pripravila izredno lepo in pestro sodelovanje pri bogoslužju. Pri maši so nam šolarji zapeli staro slovensko pesem, ki se je prepevala pri nas v prejšnjem stoletju na svečnico. Bogoslužje je bilo obogateno z instrumenti in tako smo še enkrat podoživeli toplino in lepoto božičnega časa, ki je in ostane za marsikoga najlepši čas v cerkvenem letu.

To so kratki utrinki iz Doberdoba, odkoder našim zvestim radijskim poslušalcem pošiljamo lep prijazen kraški pozdrav in vas povabimo, da nas kdaj obiščete.

Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...