Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Miran Mihelič (foto: ARO)
Miran Mihelič

Bo leto 2010 bolj prijazno?

| 05.02.2010, 07:02 Matjaž Merljak

Kljub obojestranski izmenjavi dobrih želja ob minulih praznikih med predstavniki slovenske manjšine in italijanskimi upravitelji v Videmski in tržaški pokrajini, nič ne kaže, da bi dejanja italijanske strani napovedovala v tem letu kaj bolj prijazno lice.

Medtem, ko italijanske obljube kažejo, da so se diplomati obeh vlad dogovorili za bolj prijazen odnos in popravo krivičnega pristopa do slovenske manjšine v Furlaniji Julijski krajini, večina dejanj govori ravno nasprotno. Predstavniki slovenske skupnosti namreč javno izražajo zaskrbljenost zaradi finančne negotovosti številnih kulturnih programov, ki jih je po njenem zakonu dolžna financirati italijanska država. Zato ni čudno, če dobivajo krila nacionalisti, ki zopet trdijo, da slovenske manjšine v Videmski pokrajini sploh ni. Zadnji dokaz za to je odstranitev nekaterih dvojezičnih tabel v Reziji in žaljivo zapisovanje z italijanskimi črkami.

Tudi o sredstvih za multimedijsko središče v Špetru ni ne duha ne sluha. To središče je nujno za čezmejno sodelovanje in ustvarjanje sožitja v Benečiji sami ter med prebivalci obeh držav v tem obmejnem prostoru, kjer so ideologije ljudi umetno silile, da bi postali med seboj tujci, če ne kar sovražniki. V kolikor bi Italija zagotovila projekte, dovoljenje in večino sredstev za gradnjo, bi bilo prav, da nekaj zberemo tudi v Sloveniji, da se ne bo zataknilo pri piki na i.

Dolgoletna taktika tamkajšnjih nacionalistov je, da tik pred realizacijo koraka v smer uresničevanja pravic naših rojakov, tem odvzame že nekaj uveljavljenega. Potem pa, po dolgem dokazovanju manjšine, da so ji storili oblastniki krivico, zopet dovoli, da pridejo na staro ali pa skoraj na staro. Tako v tistem volilnem mandatu zmanjka časa, energije za uveljavljanje pred tem zahtevane pravice. Ko pride nova oblast pa je treba začeti vse znova in ta se spreneveda po podobnem scenariju.

Ta teden je bilo govora o obletnici holokavsta nad Judi. Kdaj bodo, v nekaterih državah neobsojene totalitaristične ideologije, ki se ponovno vihtijo na oblast, priznale holokavst nad manjšinami in lastnimi ljudmi v tistem času in nehale z zatiranjem danes?!

Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...