Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Novice iz Melbourna

| 03.02.2010, 07:38 Matjaž Merljak

V Melbournu smo prav v tem času na višku poletja. Še vedno velika večina na letnih dopustih in šolskih počitnicah. Morje in plaže še vedno polne kopalcev, tudi okoli kakšnega jezera ali reke so kampi še kar zasedeni. Poletje večina ljudi preživi v naravi. Družine z otroki najraje najamejo počitniške hišice ali imajo svoja stanovanja kje blizu vode, ostali pa se dnevno odpeljemo do plaže in podobno. Letošnje poletje temperature strašansko nihajo. V enem samem dnevu se temperatura iz jutranjih 18 stopinj do popoldneva dvigne do 43 stopinj, da komaj dihaš, zvečer se prične počasi ohlajati vse nazaj do naslednjega jutra spet na 20 stopinj. To se ponavlja tako pogosto, da se moraš ravnati in koristiti lepe dneve, kakor nam jih mati narava pošilja. Letos je bilo izredno veliko ljudi, tudi otrok, ki so se utopili, tudi doma v bazenih.

Na praznik Gospodovega razglašenja ali svetih treh kraljev je bila sv. maša v Kew 3. januarja in z naslednjo nedeljo je bil liturgični sklep božičnega časa. Jaslice in božične pesmi pa prepevamo in to po slovenski navadi še vse do svečnice.

Pater Ciril Božič iz verskega in kulturnega središča sv. bratov Cirila in Metoda, Kew je pripravil nekaj statističnih podatkov za leto 2009. Krstov je bilo vseh skupaj 18, v letu 2008 21, v letu 2007 pa 17. Poročna knjiga je zabeležila osem porok, v letu 2008 pet in 2007. je bilo osem porok.V Viktoriji smo se v letu 2009 poslovili od 41 rojakov: 28 moških in 13 žensk, v letu 2008 od 37 rojakov: 20 moških in 17 žensk, v letu 2007 je bilo 36 pogrebov: 20 moških in 16 žensk.Svetih obhajil pa je prejelo v letu 2009 13.500 vernikov.

Slomškova šola v Kew bo letos praznovala 50-letnico poučevanja slov. jezika in kulture med našimi najmlajšimi člani. Šola še vedno uspešno deluje. Tudi letos bo vpis v šolo in začetek pouka 21. februarja. Redno se zbirajo vsako tretjo nedelj tudi učenci slov. jezika za odrasle. Tudi ta razred je odprt vsaka dva tedna. Prvo nedeljo v februarju po deseti maši bo v dvorani kulturni program ob Prešernovem dnevu, slov. kulturnem prazniku. Istočasno se temu prazniku poklonimo tudi po slov. društvih ob priliki druženja. Letos je pust 16. feb., sicer pripravljamo pustne zabave po slov. društvih na 13. feb. zatem sledi Valentinovo in Pepelnica.

Edina tiskana slov. revija v Avstraliji so Misli, mesečnik, ki stopajo z letošnjim letom v 59. leto rednega
izhajanja. Še kako smo ponosni na vsako številko Misli, ki obiskujejo slov. domove po širni Avstraliji in po svetu, prinašajo novice od doma, iz sveta. Revija Misli je informativna in formativna, prinaša novice v sliki in besedi. Čestitamo vsem, ki oblikujejo in pomagajo in so zvesti pri delu, da prejemamo vsak mesec našo ljubljeno revijo Misli!

Prav tako smo ponosni na naša slov. društva, saj eno od najstarejših slov. društev SD Melbourne je lansko leto 2009 praznovalo že 55 let od ustanovitve. Ostali se naglo približujejo tem številkam. Kot vsepovsod po svetu, smo na vrsti sedaj že tudi avstralski Slovenci. Največji prihod imigracije takratne bivše Jugoslavije je bil prav v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Mladi fantje, mlade družine, nova dežela, polni energije in pričakovanj. Očitno te prvotne moči in takratni zagon nehote počasi popušča, slov. skupnost se stara. Vsak dan se srečujemo le s slabimi novicami, ne morem, nimam več moči, vid popušča. Delamo, kar moremo, so odgovori teh pionirjev – začetka slovenstva v Melbournu. Seveda se vse bolj trudimo tudi mi, da bi vsaj še nekaj let lahko tem rojakom delili prijetne urice na katerem koli društvu in zahvalo za njihovo neutrudno delo.

Meta Lenarčič
Meta Lenarčič © Matjaž Merljak
Svet pa iz dneva v dan postaja manjši, vse bolj spoznavamo drug drugega, vse več življenjskih različic nas ločuje, vse manj druži. Zadnjih nekaj let se tudi tukaj poleg starejših že tudi mladina vse bolj zadržuje po lokalih opojnosti in pijače. Težko je mladim dopovedati ali svetovati, kaj v bodočnosti pričakovati. Vsi smo šli skozi nekakšna vrata, ki so se odpirala, zapirala – včasih tudi vrtela, kot v filmih. Sicer je že tako na tem svetu, da je najprej treba najti šele zatem odpreti tista življenjska vrata, skozi katera potujemo vsi - še pregovor pravi, da je le vsak svoje sreče kovač.

Na teniškem igrišču Rod Leiver Arena Melbourne Australia Open tudi veliko presenečenj. Odstopov zaradi telesnih poškodb je bila veliko in presenetljivo. Zgleda, da zmagujejo in to z napori in vztrajnosti res samo najboljši.

26. januarja Avstralija praznuje – Avstralia day. Na ta dan se po občinah podeljujejo odlikovanja novim priseljencem »avstralsko potrdilo« ali izkaznico, da so postali od tega datuma novi Avstralci! Na ta dan izberejo Avstralca leta, katerega častni naslov je letos prejel profesor Patrick Mc Gorry, strokovnjak za duševno zdravstvo. Profesor Mc Gorry je poudaril, da vsi zapori, kjer zadržujejo nove imigrante, ki so pripluli v Avstralijo po nepravi poti, so kot tovarne, kjer se duševna bolezen strašansko hitro razvija, zato je to imigracijo potrebno čim prej očistiti in jo postaviti v pravo perspektivo.

Lista priznanj gre v različne smeri tistim ljudem, ki so si zaslužili z življenjskimi deli za doprinos avstralskega življenja, tudi gasilci lanskoletne črne sobote so si zaslužili priznanje za pomoč v sili. Znanstveniki, doktorji, vojaki, pisatelji, lista je neskončna. Na drugem koncu pa se v parkih igra šport, peče na ražnju, uživa v klepetu prijateljev in vmes pa nazdravlja s pivom in tudi kozarčkom vinčka. Bil je lep sončen dan z dnevno tem 30-im stopinjam Celzija.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...