Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Sukič Marijana, Porabje (foto: ARO)
Sukič Marijana, Porabje

Tednik Porabje izhaja v materinščini in porabskem narečju

| 02.02.2010, 07:32 Matjaž Merljak

V Porabju od leta 1991 izhaja časopis Porabje, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju narodnostne identitete. Z urednico, Marijano Sukič, se je pogovarjala Andreja Barat iz studia Martjanci.

Časopis izhaja enkrat na teden in je edini slovenski časopis na Madžarskem. Prva številka je izšla 14. februarja leta 1991. Najprej je izhajal kot štirinajstdnevnik, od leta 2005 pa kot tednik na osmih straneh. Financira se preko javnega sklada, ki financira manjšinske časopise na Madžarskem. Je edini, ki bralce obvešča bralce o dogodkih na Madžarskem. Objavljajo poljudnoznanstvene serije, reportaže, intervjuje ... Imajo tudi otroško stran, kjer objavljajo izdelke učencev osnovne in srednje šole. Časopis izhaja tako v knjižni slovenščini kot v porabskem narečju, zato ima pomembno vlogo pri ohranjanju narodnostne identitete in maternega jezika v Porabju.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...