Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Novice iz Clevelanda

| 01.02.2010, 06:59 Matjaž Merljak

Tudi tokrat nam je nekaj dogodkov iz pestrega dogajanja med rojaki v Cleveladnu posredoval Tone Ovsenik. Med drugim so imeli vsakletno zimsko zabavo, rojaki pa so se udeležili Pohoda za pravico življenja.

V nedeljo, 17. januarja, je Slovenska sobotna šola Marije Vnebovzete pripravila svoje letno kosilo v dvorani. Obisk je dosegel več kot pričakovano število ljudi. Podporniki slovenske šole so do zadnjega kotička napolnili dvorano. Še več, treba je bilo postaviti še naknadne mize za nepričakovano število lačnih. Kuharice so pripravile odličen obed, tako so bili vsi nadvse zadovoljni in veseli. Nudili so pa tudi da so odjemniki lahko odnesli kosilo domov in ga užili v komotnosti svojega doma. Tudi tu je številka presegala prejšnja leta.

V ponedeljek, 25. januarja, smo zaključili osmino molitve za zedinjenje Kristjanov. To je bila 100-letnica molitev za ozdravljenje razdvojenosti med krščanskimi Cerkvami, ki še vedno ostaja problem velikega škandala za Kristusovo Cerkev, imenovana sveta, apostolska in vesoljna. Tema letošnje osmine je bila »Vi ste priče teh reči«. Vsak dan smo bili opomnjeni naj premišljujemo 24. poglavje evangelija sv. Luka. Vpašajmo se, ali ne bi naše pričevanje bilo bolj učinkovito kot verniki, da je Jezus Maziljenec, če bi pričevali vsi skupaj, izpovedovali eno vero, enega Gospoda, en krst?

Lepo je pa uspel tudi Pohod za pravico življenja, ki so se ga udeležili clevelandski rojaki v Washigntonu. Društvo Najsvetejšega imena župnije Marije Vnebovzete je organiziral avtobus, ki je poln odpeljal potnike tja in se vrnil pozno v soboto zvečer. Pred Pohodom so se udeležili svete maše v Baziliki Brezmadežnega Spočetja. V župniji svetega Vida so pa v nedeljo, 24. januarja, katoliški veterani župnije vabili k sveti maši ob 9:00 uri v ta namen in po maši so postregli z lahkim zajtrkom v dvorani pod cerkvijo.

V soboto, 23. januarja, je pa Slovenki narodni dom na St. Clair Aveniji zaživel spet čisto po slovensko. Namreč, ta večer je Slovenska pristava priredila svojo vsakoletno zimsko zabavo, Pristavsko noč. Že od same ustanovitve Slovenske pristave pripravljajo ta večer, ki pa vedno zveni malo lepše kot običajni plesi in zabave. Odbor se vedno potrudi, da je večer bogat, bodisi z okusno večerjo, zabavo in podobno. Letos so odborniki lepi del večera posvetili nabirki ali podpori za novi plavalni bazen, ki je v gradnji. Stari je pač doživel svoj čas. Potreba po novem bazenu že poje dalj časa, zato se je odbor odločil za novega. Seveda so pa zato potrebna sredstva in ta so v teku.

Ta petek je pa imel svoj prvi samostojni koncert mladi slovenski virtuoz na violini, Joško Stepec v cerkvi Marije Vnebovzete. Po koncertu je bil sprejem v dvorani. O tem pa več prihodnjič.

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...