Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Zakonca Cuidon o vzgoji, starševstvu in družinskih vrednotah

| 21.01.2010, 22:59 Blaž Lesnik

V sredo, 20. januarja sta v polni dvorani Antonovega doma na Viču v Ljubljani o družinskih vrednotah spregovorila Jayne in Scott Cuidon. Zakonca Cuidon sta Američana, ki že 16 let živita v Zagrebu in imata 6 otrok. Delujeta kot predavatelja, organizatorja zakonskih konferenc in pisca (pravkar je v slovenščini izšla njuna knjiga s področja vzgoje). V Slovenijo ju je povabilo društvo Družina in življenje.

Večer se je začel z božičnimi pesmimi, ki jih je zapel zbor deklet in mam iz Police pri Grosupljem. Dvorano Antonovega doma na Viču je napolnilo med 220 in 250 obiskovalcev, ki so uvodoma slišali pričevanje prevajalke knjige Otrokovo osebnost gradimo z ljubeznijo in zaupanjem (avtorja zakonca Cuidon) Maruše Kržišnik. Poudarila je praktičen pomen in uporabnost knjige za zdravo in normalno družinsko življenje.

Gosta večera, zakonca Jayne in Scott Cuidon, sta predavanje gradila na temi iskanja družinske identitete. Pokazala sta, kako je pomembno, da vsaka družina prepoznava svojo identiteto, jo gradi in se skoznjo predstavlja tudi navzven. "Pri nas smo taki, delamo tako, zanima nas to in to, prosti čas preživljamo tako..." Na ta način lahko starša oblikujeta tudi omejitve, ki jih morata postavljati otrokom na poti vzgoje. V pomoč jima je tudi odmik od tistega, kar je za "nas kot družino nesprejemljivo" (mi pa tega ne počnemo).

Jayne in Scott Cuidon pred avditorijem viškega Antonovega doma
Jayne in Scott Cuidon pred avditorijem viškega Antonovega doma © Klemen Lajevec

Društvo Družina in življenje (zakonca Siter) je poskrbelo, da je knjiga Otrokovo osebnost gradimo z ljubeznijo in zaupanjem izšla v slovenščini, hkrati pa presenetilo z izjemno potezo: knjiga je namreč na voljo brezplačno. Kot je pojasnil Dani Siter so s pomočjo dobrotnikov in prijateljev pokrili stroške tiska, želja društva DiŽ pa je, da bi knjiga prišla v čimveč slovenskih domov, da bi jo predvsem starši, pa tudi vzgojitelji in drugi prebrali in da bi pomagala graditi odnose, za katere je vredno živeti. Zakonca Cuidon sta v knjigi (ki primerja vzgojo z gradnjo hiše) združila strokovno znanje in bogate lastne izkušnje o starševstvu in vzgoji. Poleg tega pa sta v svoje delo vnesla tudi razsežnost otrokovega duhovnega življenja in obilo modrosti in smernic, ki jih črpata iz zakladnice božje besede.

Zakonca Cuidon smo povabili tudi v naš studio. O sebi, o tem, na katero mesto postavljata družino in kaj je pomembno pri vzgoji bosta spregovorila v oddaji Naš gost v soboto, 30. januarja, ob 18.30h.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...