Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Nova literarna oddaja Beremo, beremo

| 09.01.2010, 23:05 Blaž Lesnik

Vsak četrtek ob 22. uri vas bo v letu 2010 skušala nagovarjati nova oddaja, ki smo jo podnaslovili kot oddajo za ljubitelje vsebin. Čeprav se zdi, da čas, v katerem živimo, ni naklonjen knjigi in bolj kot vsebini daje prednost hitrim informacijam, multimedijskim sporočilom, sliki in zvoku torej, verjamemo, da ima dobra literatura še vedno pomembno mesto, tudi pri naših poslušalcih.

Zato smo se odločili vsak teden predstavljati, kramljati in se navduševati ob dobrih knjigah – tudi v kljubovalni drži, da nam naglica časa ne iztrga dragocenega, ki nam je na dosegu roke.

Za prvo oddajo Beremo, beremo smo vzeli v roke svežo knjigo iz duhovnega področja, izdala jo je založba Emanuel in na prvi pogled se zdi, da je bližje moškim, saj sta bojevništvo in vojaška terminologija nekako bolj pisana na kožo moškemu spolu. A to še zdaleč ne drži. Knjiga Zmagati v duhovnem boju je namreč odličen vodnik vsem, ki si želijo napredovati v duhovnem življenju.

Hitro se zgodi, da se na to pot prikradejo naveličanost, pomanjkanje časa, dvomi, skušnjave... Svetniki imenujejo to izkušnjo duhovni boj. Priznani francoski avtor, duhovnik in doktor teologije Pierre Descouvemont bralca s pomočjo mnogih primerov iz življenja svetnikov, z zgovornimi karikaturami in duhovitimi verzi uvede v skrivnosti duhovnega boja. Človek se hitro prepozna v opisanih primerih, avtor bralca sooči z velikokrat zakritim vidikom duhovnega življenja in išče odgovore na konkretne življenjske situacije.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...