Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Nov cikel oddaj z dr. p. Christianom Gostečnikom

| 02.01.2010, 11:57 Blaž Lesnik

Z novim letom se bo v sklopu oddaj "Za življenje - za danes in jutri" začel nov cikel, v katerem bo sodeloval doktor klinične psihologije, teologije in psihologije frančiškan p. Christian Gostečnik. V prvi oddaji ste slišali pogovor o očetovi vlogi v družini. Posnetek oddaje lahko poiščete v našem zvočnem arhivu.

Oddaje bodo namenjene tako zakoncem kot staršem, z njimi pa si bomo pobliže ogledali različne starševske pristope, ki z vso svojo plastičnostjo in v vsej globini zaznamujejo otroka in tudi odraslega. Rdeča nit oddaj bo temeljno vprašanje, ki si ga postavlja vsak otrok: Ali me imata kaj rada?

"Gre za osnovno vprašanje sprejetosti, hotenosti in želenosti, za najbolj temeljna čutenja, ki jih otrok ustvarja skupaj s svojimi starši in jim bo vse življenje na poseben način sledil.
Svoje starše bo vedno znova preizkušal, vedno znova bo hotel vedeti, ali je sprejet, ljubljen, razumljen in če je kljub svojim napakam še vedno del družine oziroma ji še vedno pripada. Pa ne samo to, hotel bo, da mu vedno znova izkažejo sočutje in ljubezen, saj bo čutil, da brez tega zares ne more živeti. Pozneje bo v mladostniški dobi svoje starše preizkusil na prav poseben način, in sicer če so sposobni vzdržati, ga omejiti, korigirati ter vsemu navkljub še vedno ljubiti, podpirati in sprejemati.
" Tako je v uvodu v svojo novo, pravkar izdano knjigo Ali me imata kaj rada, zapisal p. Christian Gostečnik.

Skozi vsa ta vprašanja, čutenja in občutja, ki jih zaznamuje odnos otrok - starš, nas bo vodil p. Christian v novi radijski oddaji. Na sporedu bo vsako prvo soboto v mesecu ob 11. uri (v sklopu oddaj Za življenje, za danes in jutri). V prvi oddaji se bomo dotaknili bistva starševstva, kjer bomo tokrat v ospredje postavili vlogo očeta.

"Ko si moški in ko postaneš oče, potem je to novo poslanstvo, to je božji dar in to je blagoslov, ki ga tudi oče dobiva. In če ga v življenju ne uresniči, je nesrečen. To seveda ne pomeni, da nimamo ogromno razbolelih ljudi po svetu in da so očetje, ki so ogromno naredili, a otroci še vedno iščejo svoje. Jaz samo govorim, da edina, najbolj ustrezna rešitev je, da se pojavi oče v tvojem svetu in te razume in sprejme nazaj. Potem imaš šanso. Seveda lahko še vedno delaš svoje. Ampak ko se Bog spet pojavi na tem svetu, ko ponovno pride med nas, ko nas poišče, je drugače. In to poslanstvo je Bog v veliki meri izročil očetu. In ta oče je tisti, ki se bo v tem uresničil: ali bo v tem postal srečen ali pa tega ne bo uresničil in bo ostal nesrečen moški."

Svoja vprašanja za dr. p. Christiana Gostečnika lahko pošljete tudi na naš naslov:

Radio Ognjišče,
Za oddajo s p. Christianom Gostečnikom
Štula 23
1110 Ljubljana Šentvid

ali na naš elektronski naslov: studio@ognjisce.si

Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.