Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek

Torinski prt znova na ogled

Slovenci po svetu | 05.01.2010, 14:29

Na uradni spletni strani Torinskega prta se je mogoče prijaviti za romanje k temu sv. platnu, ki bo javnosti spet dostopno za češčenje od 10. aprila do 23. maja letos. Po krščanskem izročilu je Torinski prt platno, v katerega je bilo po smrti zavito Jezusovo telo.

V Torinu ga hranijo vse od leta 1578. Verniki ga bodo lahko počastili spet po letu 2000. V tem času so namreč opravili restavratorska dela. Odstranili so vse našitke, s katerimi so klarise v preteklosti zakrpale prt in ki so nekaterim dali misliti, da omenjeno platno izhaja iz srednjega veka.

Torinskemu prtu se bo 2. maja prišel poklonit tudi papež Benedikt XVI., ki bo tam daroval tudi sveto mašo. Sicer pa pričakujejo, da bo Torino v v aprilu in maju obiskalo približno 2 milijona vernikov.

Torinski prt
Torinski prt © Wikipedia

Slovenci po svetu
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...