Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Rafaelova družba v letu 2010

| 23.01.2010, 06:50 Matjaž Merljak

Rafaelova družbo bo tudi letos pripravila nekaj tradicionalnih prireditev, med njimi je Srečanje treh Slovenij na Svetih Višarjah na prvo nedeljo v avgustu. Pred tem bodo potekali že tretji višarski dnevi mladih. Pripravljajo tudi zanimiv program za slovenske sobotne šole po svetu.

Poletni višarski dnevi mladih bodo vsebinsko podobni kot zimski. Osnovni namen je spoznavanje mladih med seboj in kako živijo v domovini in na tujem. Tudi letos bodo obarvani zamejsko. V ospredju bo dolina Zilja. Program se bo zaključil s tradicionalnim romanjem treh Slovenij, ki bo 1. avgusta 2010. Znano je, da bo na srečanju pel bo zbor iz Augsburga v sodelovanju z drugimi zbori.

Za leto 2010 načrtujejo še, da se bodo otroci v sobotnih slovenskih šol v Muenchnu, Goeteborgu, Stuttgartu in Torontu učili slovenskih ljudskih pesmi. Celoletni trud se bo zaključil s kvizom.

Razstava arhivskih fotografij iz slovenskih begunskih taborišč se bo selila v prekomorske dežele: najprej v Argentino, nato še v Severno Ameriko in mogoče tudi v Avstralijo. Seveda bo razstava še naprej krožila po Sloveniji.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...