Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Svete Višarje (foto: Matjaž Merljak)
Svete Višarje

Uspeli 1. zimski višarski dnevi mladih

| 22.01.2010, 06:44 Matjaž Merljak

Z Lenartom Riharjem iz Rafaelove družbe smo se za tokratno oddajo Slovencem po svetu in domovini pogovarjali o 2. zimskih višarskih dnevih mladih. Nedavno so namreč uspešno organizirali prve tovrstne dneve. Ti so potekali od 28. do 30. decembra 2009 so na Svetih Višarjah.

Vsak dan je bil športno obarvan, saj so smučali, nekateri so se izpopolnjevali, začetniki pa lahko tudi naučili smučanja. Popoldne je bila sveta maša, nato pa še osrednji vsebinski del z gostoma. Prvi večer je bil to mons. Janez Pucelj, predsednik zveze izseljenskih duhovnikov v Evropi, drugi pa duhovnik z avstrijske Koroške, Janko Krištof, dekan iz Bilčovsa. Obakrat je bil drugi gost večera iz skupine, prvič Dejan, drugič Aleš. Prvi večer so razpravljali, kako slovenstvo odmeva v Sloveniji, kakšne možnosti imamo, da si ustvarimo globoko poglobljeno identiteto in domoljubje. Drugi večer je bil posvečen zamejski Sloveniji. Oba večera so posvetili tudi zabavni in narodni slovenski pesmi.

Na drugih višarskih dnevih bodo imeli podoben program, potekali pa bodo od 11. do 13. februarja 2010. Število udeležencev je omejeno na 15, starostna omejitev je od 20 do 35 let iz Slovenije in tujine. Prijavite se čim prej. Več informacij na spletni strani Rafaelove družbe.

 

2. zimski višarski dnevi mladih 2009
2. zimski višarski dnevi mladih 2009 © Rafaelova družba

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...