Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Izšla Trinkov in Beneški koledar

| 19.01.2010, 06:59 Matjaž Merljak

Slovenska zamejska skupnost v Italiji je tudi letos izdala dve vrsti koledarjev, ki sta vsebinsko zbornika o njihovem kulturnem delovanju v minulem letu. Vsebujeta pa tudi kulturne prispevke z različnih strokovnih področji avtorjev z obeh strani meje. Ti pozorno spremljajo dogajanja v prostoru, ki si prizadeva odstraniti posledice državne in ideološke meje.

V Benečiji, ki je Posočju najbližje, izhajata dva koledarja, in sicer Trinkov koledar in Beneški dnevnik. Slednji želi bralce katoliškega petnajst-dnevnika celo novo leto spremljati ob skrbeh, veselju in težavah, so zapisali v uvodu.

Posvečen je vsakdanjemu delu in v njem imamo priložnost primerjati današnje dogajanje v Benečiji s tistim, ko so bile vasi slovenske pokrajine za Kolovratom, Matajurjem in verigo visokogorja od Kanina do Mangarta še polne domače besede, petja, živega ljudskega in verskega izročila, vaško dvorišče prekipevajoče od mladostnega utripa.

Osrednje je bilo delo in versko življenje, ki je pomenilo stik z Jezusom in tako tudi vodilo tradicionalne kulture. V vsakem tednu tega koledarja so opisi dogajanja, z zgovornimi ilustracijami, kako so (navajam v narečju) »naši te stari preživljal svoje družine, kazal njih modruost in ljubjezen do rojstne zemlje in božjega bogastva nad njo«.

Kdor ni imel žuljev, je veljal za lenuha ali pa »bandrouca«. V dnevniku je, kljub narečju, lepo razumljivo brati domače pravljice, smešne in modre, stripe, kuharske recepte za vse okuse. Zares bogastvo, božično veselje in mir v srcih kot voščilo za zdravje, srečo in vse dobro v novem Gospodovem letu.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...