Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Novice iz Clevelanda

| 17.01.2010, 18:43 Matjaž Merljak

Pri Svetem Vidu v Clevelandu so začeli svetopisemski tečaj, prvi sestanek v novem letu je imel pastoralni svet, v nedeljo so se zbrali člani društva Najsvetejšega imena. Svetoviška župnija pa je tudi oznanila svojo spletno stran.

V soboto, 9. januarja, se je zbralo okrog štirideset vernikov v dvorani pod cerkvijo svetega Vida za prvo od dvanajstih srečanj, kjer se bodo poglobljeje spoznali z svetim pismom. Predavanja o tem vodi Greg Miller na povabilo župnika. Vse se je pričelo z sveto mašo ob 16:00 in nato je sledila zakuska ter dvourni program raziskovanja biblije. To se bo nadaljevalo naslednjih 12 sobot.

Z nedeljo Kristusovega krsta smo končali božično dobo in z ponedeljkom se je pričela odstranitev božičnih okraskov v cerkvi, a ne vse naenkrat, po malem, kakor da potrebujemo ohraniti žar božiča še dolgo potem, ko je uradno zaključen.

V župniji svetega Vida je imel svoj prvi sestanek v novem letu pastoralni svet preteklo sredo in v nedeljo so se pri maši zbrali člani društva Najsvetejšega imena in po njej so imeli tudi svoj prvi letošnji sestanek v Slovenski sobi svetoviške vasice. Svetoviška župnija je tudi oznanila svojo spletno stran, kjer je mogoče slediti dogajanj v župniji. Na njej bo tedensko oznanilo in koledar župnije ter vse podrobnosti župnije. Spletna stran ima naslov: saintvitus.org.

Člani Najsvetejšega imena župnije Marije Vnebovzete tudi letos organizirajo avtobus za Pohod za pravico življenja, ki je vsako leto v Washingtonu. Avtobus bo odpeljal izpred cerkve v četrtek zjutraj in se vrnil pozno v soboto, 23. januarja. Pred pohodom se bodo udeležili svete maše v baziliki Brezmadežnega spočetja, kjer je tudi kapelica posvečena Mariji Pomagaj, naši zavetnici.

Danes v dvorani Marije Vnebovzete pogostijo obiskovalce z odličnim kosilom zbor staršev, učiteljice in učitelji ter učenke in učenci Slovenske sobotne šole. Kosilo je vedno dobro obiskano in tako pričakujejo tudi letos, saj je izkupiček tega kosila velika podpora šoli za posebne potrebščine šolanja otrok.

Tone Ovsenik
Tone Ovsenik © Matjaž Merljak
Z mesteca Dayton, oddaljeno približno 340 kilometrov južnozahodno Clevelanda, prihaja vesela novica o podjetju, ki mu predseduje Ameriški Slovenec, Frank Svet. EMTEC, kot se imenuje, se veseli novice o nagradi 2.8 milijonov dolarjev z strani Federalne agencije, ki ga podeli temu podjetju in drugim, ki raziskujejo kako prihraniti energijo v bodoče. Potrošnitvo enegije vedno narašča, posebno z novimi dosežki v informacijskem oddelku. Potrošnitvo energije, posebno električne, že sedaj vsebuje 3 odstotke samo v data centrih in telekomunikaciji v Združenih državah. Prav zato vlada upa, da ti, ki se ukvarjajo z prihranki energije, uspejo, ker če se potrošnitvo nadaljuje kot do sedaj, bo vlada potrebovala 740 milijonov dolarjev samo za uporabo energije teh komunikatičnih centrov v letu 2011. Največji del energije pa gre za ohlajenje teh objektov.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...