Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Rezija, dolina (foto: Wikipedia)
Rezija, dolina | (foto: Wikipedia)

Kaj bo prineslo novo leto?

16.01.2010, 06:51 Matjaž Merljak

Ob začetku novega leta, ko se zapirajo mnoga delovna mesta v zgornjem Posočju in rojakom v sosednji Benečiji in Reziji, nekatere napovedi strašijo, da bo leto, ki se začenja, še težje.

Danes je že večini naših državljanov jasno, da se krizi v svetu, na ekonomskem in drugih področjih, dodaja še specifična kriza, ki izvira iz napačnega ali ideološko škodljivega ukrepanja politike aktualne vlade, ki ji, med drugim, gredo očitki, da na podlagi ideologije zamenjuje v javni upravi ali gospodarstvu solidne, s strokovno manj sposobnimi kadri.

Ni težko opaziti, da se posledice takega buldožer - obnašanja, kažejo tudi v izpadu povečanja kulturnega in gospodarskega sodelovanja matice z zamejstvom in rojaki po svetu, ki ga je načrtovala in tudi že začela izvajati Janševa vlada, posebno na relaciji prej zapostavljene linije Posočje – Benečija.

Podobno skrbi rojake v soseščini, kaj bo z njenimi organizacijami, kako bodo lahko uresničevali načrtovane in že začete projekte, s katerimi bi si vrnili narodni ponos in omogočili novo rast v gospodarstvu, najprej, skozi dialog s Posočjem.

Vsa ta komunikacija je odvisna od ohranitve domače kulture, predvsem jezika, kar podpira tudi EU.

Žal, je slišati celo, da bodo v Reziji odstranili še preostale dvojezične krajevne table in to celo z denarjem za pomoč kulturi avtohtonih domačinov oz. njihovim narečjem.

Takšen cinizem je primerljiv samo še z dejanji tistih, ki pri nas, z dobro premišljenimi dejanji, gojijo nostalgijo po bivši represivni državi. Da pa se s tem preneha, so zgolj dobre praznične želje, odločno premalo.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...