Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Rezija, dolina (foto: Wikipedia)
Rezija, dolina | (foto: Wikipedia)

Kaj bo prineslo novo leto?

| 16.01.2010, 06:51 Matjaž Merljak

Ob začetku novega leta, ko se zapirajo mnoga delovna mesta v zgornjem Posočju in rojakom v sosednji Benečiji in Reziji, nekatere napovedi strašijo, da bo leto, ki se začenja, še težje.

Danes je že večini naših državljanov jasno, da se krizi v svetu, na ekonomskem in drugih področjih, dodaja še specifična kriza, ki izvira iz napačnega ali ideološko škodljivega ukrepanja politike aktualne vlade, ki ji, med drugim, gredo očitki, da na podlagi ideologije zamenjuje v javni upravi ali gospodarstvu solidne, s strokovno manj sposobnimi kadri.

Ni težko opaziti, da se posledice takega buldožer - obnašanja, kažejo tudi v izpadu povečanja kulturnega in gospodarskega sodelovanja matice z zamejstvom in rojaki po svetu, ki ga je načrtovala in tudi že začela izvajati Janševa vlada, posebno na relaciji prej zapostavljene linije Posočje – Benečija.

Podobno skrbi rojake v soseščini, kaj bo z njenimi organizacijami, kako bodo lahko uresničevali načrtovane in že začete projekte, s katerimi bi si vrnili narodni ponos in omogočili novo rast v gospodarstvu, najprej, skozi dialog s Posočjem.

Vsa ta komunikacija je odvisna od ohranitve domače kulture, predvsem jezika, kar podpira tudi EU.

Žal, je slišati celo, da bodo v Reziji odstranili še preostale dvojezične krajevne table in to celo z denarjem za pomoč kulturi avtohtonih domačinov oz. njihovim narečjem.

Takšen cinizem je primerljiv samo še z dejanji tistih, ki pri nas, z dobro premišljenimi dejanji, gojijo nostalgijo po bivši represivni državi. Da pa se s tem preneha, so zgolj dobre praznične želje, odločno premalo.

Potres v Turčiji in Siriji (photo: Slovenska karitas) Potres v Turčiji in Siriji (photo: Slovenska karitas)

Bi radi pomagali prizadetim ob potresu?

Slovenska karitas odpira račun za pomoč prizadetim ob potresu, ki je prizadel jugovzhodni del Turčije in severni del sosednje Sirije. Račun za pomoč prizadetim je odprl tudi Rdeči križ Slovenije.