Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Alen Salihović

Novice iz Montreala

13.01.2010, 06:13 Matjaž Merljak

Rojaki v kanadskem Montrealu so skupaj praznovali božič, praznik Svete Družine in skupaj so tudi pričakali novo leto. S hvaležnostjo gledajo v minulo leto in z upanjem v novo.

Na božične praznike se pripravljajo na različne načine. Z zunanjo pripravo - postavitvijo jaslic in božičnega drevesa - so nekateri pohiteli. Nekateri mlajši ohranjajo tradicijo staršev, da so pod božičnim drevescem tudi jaslice, čeprav miniaturne. V cerkvi smo postavili smreko in jaslice v ponedeljek, 21. decembra. Duhovno obnovo smo tudi imeli. Letos sicer ni bilo nobenega duhovnika pomočnika, kot je to bilo v minulih letih. V adventnih nedeljah so bili župljani povabljeni k duhovni pripravi. Zadnji teden pred praznikom je bila zjutraj in zvečer maša z nagovorom, tako je bila tudi priložnost za spoved. V četrtek je bila maša samo zjutraj.

Slovenska cerkev sv. Vladimirja v Montrealu
Slovenska cerkev sv. Vladimirja v Montrealu © ARO
V Montrealu je vedno manj župnijskih cerkva, ki imajo mašo ob polnoči, vedno več pa jih je, kjer imajo mašo med osmo in deseto zvečer. Mi se še držimo navade in imamo pravo polnočnico. Cerkveni pevski zbor nas je uvedel s petjem pesmi. Župnik je v slovesnem sprevodu prinesel Jezuščka, ga položil v jaslice in jaslice blagoslovil. S tem blagoslovom so začeli obhajati veliko skrivnost božje ljubezni. Število obiskovalcev se iz leta v leto v leto manjša, tudi vremenske razmere dodajo svoje. Letos jih je bilo kakih sto. Na sveti božični dan je bil obisk boljši kot ob nedeljah. Poznalo se je, da so mladi prišli domov. Obakrat so si s hvaležnostjo voščili praznike.

Na god svetega Štefana so imeli mašo ob 10h dopoldan. Spomnili so se Štefanov, med mašo so se jih posebej spomnili. Na Sveto Družino so molili in prosili za vse družine, da bi v vsakdanjem življenju posnemali zgled Svete Družine.

Franc Letonja, Montreal, Kanada
Franc Letonja, Montreal, Kanada © ARO
Cerkveni odbor naše župnije je organiziral silvestrovanje. Zadnji dan je bila maša zvečer ob 6. uri v zahvalo in za dobrotnike cerkve. Silvestrovanje je bilo v dvorani. Ob polnoči so si voščili, da bi bili v novem letu zdravi in veseli ter da bi se večkrat srečali v prijateljskem razpoloženju.

Župnijske knjige povedo o življenju župnije leta 2009. Sveti krst sta prejela dva otroka, prvoobhajancev niso imeli, zakrament svete birme so prejeli trije fantje in pet deklet, zakrament svetega zakona je sklenil en par, s pogrebno sveto mašo pa so se polovili od petih moških in dveh žensk.

V letošnjem letu nimajo v programu posebnih slavij ali praznovanja. Imeli bodo več zlatih porok kot porok mladoporočencev.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...