Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Novice iz Montreala

| 13.01.2010, 06:13 Matjaž Merljak

Rojaki v kanadskem Montrealu so skupaj praznovali božič, praznik Svete Družine in skupaj so tudi pričakali novo leto. S hvaležnostjo gledajo v minulo leto in z upanjem v novo.

Na božične praznike se pripravljajo na različne načine. Z zunanjo pripravo - postavitvijo jaslic in božičnega drevesa - so nekateri pohiteli. Nekateri mlajši ohranjajo tradicijo staršev, da so pod božičnim drevescem tudi jaslice, čeprav miniaturne. V cerkvi smo postavili smreko in jaslice v ponedeljek, 21. decembra. Duhovno obnovo smo tudi imeli. Letos sicer ni bilo nobenega duhovnika pomočnika, kot je to bilo v minulih letih. V adventnih nedeljah so bili župljani povabljeni k duhovni pripravi. Zadnji teden pred praznikom je bila zjutraj in zvečer maša z nagovorom, tako je bila tudi priložnost za spoved. V četrtek je bila maša samo zjutraj.

Slovenska cerkev sv. Vladimirja v Montrealu
Slovenska cerkev sv. Vladimirja v Montrealu © ARO
V Montrealu je vedno manj župnijskih cerkva, ki imajo mašo ob polnoči, vedno več pa jih je, kjer imajo mašo med osmo in deseto zvečer. Mi se še držimo navade in imamo pravo polnočnico. Cerkveni pevski zbor nas je uvedel s petjem pesmi. Župnik je v slovesnem sprevodu prinesel Jezuščka, ga položil v jaslice in jaslice blagoslovil. S tem blagoslovom so začeli obhajati veliko skrivnost božje ljubezni. Število obiskovalcev se iz leta v leto v leto manjša, tudi vremenske razmere dodajo svoje. Letos jih je bilo kakih sto. Na sveti božični dan je bil obisk boljši kot ob nedeljah. Poznalo se je, da so mladi prišli domov. Obakrat so si s hvaležnostjo voščili praznike.

Na god svetega Štefana so imeli mašo ob 10h dopoldan. Spomnili so se Štefanov, med mašo so se jih posebej spomnili. Na Sveto Družino so molili in prosili za vse družine, da bi v vsakdanjem življenju posnemali zgled Svete Družine.

Franc Letonja, Montreal, Kanada
Franc Letonja, Montreal, Kanada © ARO
Cerkveni odbor naše župnije je organiziral silvestrovanje. Zadnji dan je bila maša zvečer ob 6. uri v zahvalo in za dobrotnike cerkve. Silvestrovanje je bilo v dvorani. Ob polnoči so si voščili, da bi bili v novem letu zdravi in veseli ter da bi se večkrat srečali v prijateljskem razpoloženju.

Župnijske knjige povedo o življenju župnije leta 2009. Sveti krst sta prejela dva otroka, prvoobhajancev niso imeli, zakrament svete birme so prejeli trije fantje in pet deklet, zakrament svetega zakona je sklenil en par, s pogrebno sveto mašo pa so se polovili od petih moških in dveh žensk.

V letošnjem letu nimajo v programu posebnih slavij ali praznovanja. Imeli bodo več zlatih porok kot porok mladoporočencev.

Potres v Turčiji in Siriji (photo: Slovenska karitas) Potres v Turčiji in Siriji (photo: Slovenska karitas)

Bi radi pomagali prizadetim ob potresu?

Slovenska karitas odpira račun za pomoč prizadetim ob potresu, ki je prizadel jugovzhodni del Turčije in severni del sosednje Sirije. Račun za pomoč prizadetim je odprl tudi Rdeči križ Slovenije.