Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

V Clevelandu pomagajo rojakom v potrebi

11.01.2010, 09:42 Matjaž Merljak

Božični prazniki so za nami, ki pa smo jih lepo tudi letos praznovali v Clevelandu. Tudi silvestrski večer je že preteklost in stopili smo v novo leto 2010. Oba župnika sta se osebno, kar je bilo mogoče, in v farnih oznanilih lepo zahvalila vsem župljanom za vso pomoč in prostovoljno delo ob krašenju cerkva in postavitev lepih jaslic za krščanski praznik, ki ga slavi ves verski svet, rojstvo Zveličarja.

Hvaležna sta tudi faranom za presenetljivo radodarnost ob prazničnih nabirkah, posebno za božič, saj sta obe župniji dosegli novi rekord darovanja. Tudi obisk pri polnočnicah je bil zelo dober, kakor prisotnost na koncertih božičnih pesmi v cerkvi svetega Vida in Marije Vnebovzete. Kako lepo bi bilo, če bi to se godilo vsako nedeljo, a žal smo le raztreseni po predmestjih in tako se večje število rojakov le vrne ob praznikih.

Silvestrski večer je po večini rojakov preživelo in dočakalo novega leta v krogu družine in prijateljev. Silvestrovalo se je pa na Slovenski pristavi, kjer je okrog dvesto rojakov pričakalo novega leta v lepi slovenski druščini. Odbor Pristave je postregel z odlično večerjo in za plesno zabavo so pa letos poskrbeli vsi mladi rojaki, po večini visokošolci in goste prijetno zabavali. Še vreme letos ni delalo preglavic, saj je začelo snežiti na novoletni dan in se mi zdi da kar ne preneha. Imamo že kar lepo belo odejo, ki pa nam postreže z svežim snegom vsak dan. Na srečo pa ni bilo nobene nevihte v naših krajih, tako tudi promet ni omejen.

V teh dneh tudi v večjem številu rojaki pomagajo ljudem v potrebi. Tu imata vestno skrb naši župniji, ki obe organizirata dobrodelni akciji v podporo ljudem, ki so primanjkani. Prostovoljci darujejo in raznesejo košarice hrane po domovih in to ne samo v teh božičnih praznikih, tudi to delajo ob večjih praznikih kot na primer, velika noč in zahvalni dan. Krščanska dobrosrčnost dovoli lepo praznovanje tudi ljudem, ki drugače mogoče ne bi imeli dovolj za prehrano ali vsaj za lepo praznovanje.

Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič 2009 © Tone Ovsenik

 

Članice Oltarnega društva svetega Vida so včeraj imele na voljo domače krofe v društveni sobi župnije. Farani Marije Vnebovzete se pa danes veselijo zajtrka s palačinkami, ki ga pripravijo nekajkrat na leto. V tej župniji z mesecem januarjem tudi začenja novi pastoralni svet za naslednja tri leta.

Slovenski arhiv in muzej, ki domuje v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji, vabi javnost na ogled razstave slovenskih izročil svetega Miklavža in božičnih običajev. Ogled je mogoč do 15. januarja.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...