Slavi Košir
Marko Zupan
Marta Jerebič

Prizadevali so si za ohranjanje slovenskega jezika in kulture

05.01.2010, 07:54 Matjaž Merljak

V Victoryji smo do polovice tega meseca skoraj vsi na letnih dopustih. Tudi šole imajo zaprta svoja vrata do konca tega meseca. Poletje je v polnem teku. Nekateri počivajo, drugi zopet potujejo, mladina pa se najraje drži blizu morja ali kakšnega jezera. Starejši pa se brez izjema najraje držijo okoli doma. Ker pa so še vedno aktivno, so se tudi letos v Melbournu - slovenski skupnosti vse vprek trudili za napredek in ohranjanja slovenskega jezika in kulture, tako v cerkvenem središču kot po društvih. Ni minila nedelja ali vikend, da se ni tu ali tam nekaj dogajalo.

Če samo pogledamo in naštejemo glavne cerkvene praznike in društva ter njih praznovanja v tem letu.

V verskem središču v Kew je bilo poleg rednih nedeljskih svetih maš tudi vsako tretjo nedeljo v mesecu družinsko kosilo. Za to priliko se ponavadi povabi poleg domačih tudi tuje goste različnih dejavnosti.

V mesecu februarju je bila zahvalna nedelja sicer je slov. skupnost v Melb. zbrala več kot pet tisoč dol. za žrtve gozdnega požara

Na kulturnem polju: igralska skupina iz verskega središča se je predstavila z dvodejanko »Končno na dopust «. Velik uspeh je požela tudi v Sydneyu.

Ves mesec maj je bil posvečen šmarnicam in materam za njihov praznik - slavili smo materinski dan po vseh društvih.

24. maja smo praznovali Gospodov Vnebohod pa tudi praznik Marije pomagaj, zavetnice Avstralije in Slovenije.

Na dan Svete Trojice smo imeli Telovsko procesijo s sodelovanjem slov. društev iz Melbourna in društva iz Geelonga.

Na 13. navadno nedeljo smo praznovali dan državnosti naše Slovenije ob njeni 18 letnici velikega dogodka slovenske zgodovine in danes smo tako člani velike povezane družine evropskih narodov.

Meta Lenarčič
Meta Lenarčič © Matjaž Merljak
5. julija smo praznovali žegnanje v čast zavetnikoma naše cerkve Cirilu in Metodu. To nedeljo so polepšali nekdanji in sedanji muzikantje - možje, ki so kot fantje igrali skupaj pred desetletji, mnogi tudi vadili v Baragovem domu. Nekateri še sedaj pogosto nastopajo na raznih prireditvah v slov. skupnosti pa tudi pri drugih narodih. Za uvod se je oglasila Avsenikova »Na Golici«, gledalci so nagradili muzikante z bučnim aplavzom.

Pater Filip Rupnik je 22. avgusta obhajal ponovitev svoje zlate maše. Praznovali smo tudi »Očetovski dan«, katerega program so pripravile učiteljice Slomškove šole in cerkveni pevski zbor v Kewju, nagradili in počastili smo očete tudi po društvih.

Rožnovenski mesec oktober smo sklenili z molitvijo rožnega venca.

Na praznik vseh svetih smo se poklonili vsem rajnim po vseh slov. društvih in pokopališčih. Po poti domov iz Salamonovih otokov se je za nekaj dni ustavil prof. dr. Drago Ocvirk, slišali smo neverjetna doživetja tamkajšnjih krajev in njih ljudi.

Prva obletnica blagoslovitve kapelice Svete Družine v Ta Pinu z mozaikom Marije Pomagaj je bila 14. novembra. V lepem vremenu se je tega slavja udeležilo kar veliko število romarjev.

35. slovenski mladinski koncert En sam utrip srca: Mati, Domovina, Bog se je odvijal v avstralsko-slovenskem kulturnem in športnem društvu«Ivan Cankar« Geelong v nedeljo 3. oktobra. Na koncert so se prijavili iz Sydneyja, Južne Avstralije in tudi Queenslanda, predstavili so se pesmijo,recitacijami in plesom in to kar z 20 točkami. Uspeh popoln!

11. okt. je bila maša narodov v hrvaški cerkvi, katere del je bila tudi slovenska skupina v narodnih nošah.

Slovensko društvo Melbourne, eno najstarejših društev v Viktoriji, je praznovalo – 21. in 22. nov. že 55 let obstoja. Pater Ciril je v ta namen daroval sv. mašo, kar je sledil kulturni program z nastopi domače folklorne skupine, madžarske in irske. Domači pevski zbor Planika, recitatorji in pevci. V dvorani je bila razstava ročnih del in peciva, katera so bila tudi nagrajena.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...