Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Začeli leto družine

| 01.01.2010, 00:01 Matjaž Merljak

V slovenski župniji svetega Gregorija Velikega v Hamiltonu so se ves adventi čas pripravljali na to, da bi globlje doživeli božično skrivnost. K duhovni pripravi je pripomogel tudi misijonar Danilo Lisjak. Sicer pa so v hamiltonski škofiji z nedeljo Svete Družine začeli leto, ki bo posvečeno družini.

Kot nam je povedal župnik Drago Gačnik, je pomembna tako notranja priprava na božič kot tudi zunanja - ureditev cerkve ... 15. decembra so imeli kratko pripravo za otroke in mlade, ki se je udeležilo lepo število ljudi. Za duhovno obnovo je prišel misijonar Danilo Lisjak, ki je bil zadnje tri mesece v Sveti Deželi. Cerkev so okrasile članice oltarnega društva, moški so prinesli smrekice, Robi Letnik je pripravil jaslice. Tudi doma mlajše družine postavijo jaslice in s tem ohranjajo slovenske običaje, kar pri kanadskih družinah ni opaziti. Prijetno okrašena cerkev spodbuja k večji pripravi. Vsak dan so imeli tudi devetdnevnico. Redna maša in priprava na četrto adventno nedeljo je bila v Kitchenerju, kjer je otroke po kosilu z zamudo obiskal Miklavž. Tega dne so tudi v Londonu imeli spoved in sveto mašo ter pripravo na božič. V ponedeljek in torek, 21. in 22. decembra, je bila še priprava v cerkvi svetega Gregorija Velikega.

Na sveti večer je bila ob osmih večerna maša v angleščini, pol ure pred polnočnico je slovenski zbor že sodeloval s petjem, nato pa je bila slovenska polnočnica. Na božič je bila kot običajno ob 9.30 slovenska maša, ob 11h pa angleška. Udeležba je bila lepa.

Na god svetega Štefana je bila dopoldne sveta maša, popoldne pa so se zbrali v podružnici Lipa Parku, St. Catherine. Na nedeljo svete Družine, pri obeh svetih mašah so dodali molitev za družine, ker je škof naznanil leto družine. Prebrali so tudi njegovo pismo ob tem letu.

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...