Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Andrej Šinko

Ob svetopisemski nedelji začenjamo z Lectio divina

31.01.2010, 07:29 Blaž Lesnik

Ob nedelji Svetega pisma bomo začeli na valovih Radia Ognjišče s tedenskim branjem in poslušanjem božje besede po starodavni metodi Lectio divina. Gre za "hranjenje" z božjo besedo skozi 4 korake. Molitev po evangeljskih odlomkih bo vsako nedeljo zvečer ob 19.45h.

"Božja beseda je živa. Skozi Sveto pismo nagovarja vsakega posameznika. Sveto pismo beremo v dialogu. Ta dialog je čisto naraven način človeške komunikacije. Z Bogom se seveda pogovarjamo nekoliko drugače, bolj poglobljeno, poglobimo se tudi vase."

Po štirih korakih nas bo vodil jezuti p. Damjan Ristić, ki je korake takole opisal:

Prvi korak
je branje (lectio). Predvideva branje, ki je spoštljivo in skuša razumeti vsako besedo, ki prihaja od Boga, tako kot skušam razumeti vsako besedo, ki prihaja od človeka, ki ga spoštljivo poslušam.  Nisem selektivni, ne rečem: to me zanima, to bi rad slišal, drugega pa ne, ker me ne zanima in bom preskočil. To branje torej predvideva mojo voljo: hočem slišati, poslušati. Predvideva moj spomin: hočem si zapomniti. Skušam tudi razumeti, uporabim razum: kaj sem pravzaprav slišal? Večkratno branje pomaga, da besedilo naredim za svoje.

Drugi korak
je meditacija (meditatio). Gre za ponotranjenje razmišljanja. Ko sem dobro razumel in si zapomnil besedilo, ga pustim, da vstopi v srce. Ko je tam, začne vzbujati misli, čustva, podobe. To se dogaja v tihem, notranjem premišljevanju. Dober zgled je Marija, ki je premišljevala v svojem srcu. Tudi za ta korak so potrebni čas, mir in volja.

Tretji korak
je molitev (oratio). Lahko bi mu rekli tudi izpoved Bogu: ob tem, kar sem slišal, sem začutil to in to. Boga prosim: povej mi, kaj to pomeni. Lahko se mu zahvalim, mu zastavim vprašanje ali se pritožim Bogu. Molitev je pomembna, ker v isreni želji, da bi se dva slišala, povem, izrečem, kar nosim v notranjosti.

Četrti korak
je tiho bivanje z Bogom (contemplatio). Ko sta se dva človeka pogovorila, obmolkneta. Besede niso več potrebe. Začne se tih prenos nečesa globljega, kot so besede. V tišini se poglobim v odnos. Kontemplacija lahko prebudi marsikaj. Ne gre za to, da uporabljam svoje miselne ali razumske spodobnosti, ampak se prepustim. Včasih šele v tej tišini zaslišim božji glas, ki me vabi h konkretnim dejanjem, ki slavijo Boga.

Lectio divina - 4 koraki
Lectio divina - 4 koraki © Blaž Lesnik

Vabljeni torej k molitvi že nocoj (in potem vsako nedeljo) ob 19.45h

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...