Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Radijski sodelavci (foto: Izidor Šček)
Radijski sodelavci | (foto: Izidor Šček)

Radio Ognjišče izobražuje, informira, pomaga, evangelizira in tudi zabava

Radijski utrip | 27.11.2009, 17:31

Teden pred praznovanjem našega 15. rojstnega dne smo zaznamovali s posebnim prazničnim programom, v katerem smo poskušali na zanimiv in prijeten način predstaviti radijske vsebine. V ponedeljek smo pod drobnogled vzeli zabavne oddaje na Radiu Ognjišče, v torek oddaje, ki so namenjene duhovni rasti, sreda je spregovorila o dobrodelnosti, ki je korenito povezana z našim radijskim delom. Četrtek se je dotaknil informativnega programa, v petek pa je bil čas za pogled na naše izobraževanje oddaje, praznovanje pa je svoj vrh doseglo v soboto, 28. novembra z opoldansko zahvalno sveto mašo.

Radio Ognjišče izobražuje!

Dan pred našim 15. rojstnim dnevom (27. november) smo v programu pod drobnogled vzeli izobraževalni vidik našega radijskega dela. Blaž Lesnik in Nataša Ličen sta v jutranjem programu pripravila številne kratke utrinke iz naših izobraževalnih oddaj. Pogovarjala sta se tudi s sodelavci, ki tovrstne oddaje iz tedna v teden pripravljajo. K sodelovanju smo povabili tudi poslušalce in jih vprašali, kakšna je dobra radijska izobraževalna oddaja. Za mnenje in strokovni vidik pa smo vprašali tudi strokovnjake.

Kako sta jutro videla Nataša in Blaž?

"Za nama je nepozabno jutro. Upava na čimprejšnjo ponovitev. Prijetno je delati z dvojno voditeljsko močjo. Je bilo všeč tudi poslušalcem? Glede na številen odziv prek SMS sporočil v današnjem jutru sva prepričana, da temu lahko pritrdiva. Pomembna je bila tudi osrednja nit našega jutranjega programa. Opozorila sva na vsebine z izobraževalno noto. Na kratko sva poklepetala z nekaterimi strokovnjaki na področju izobraževalnih vsebin, kot tudi s sodelavci našega Radia, ki jih ustvarjajo, in zavrtela nekaj izsekov iz oddaj ter pogovornih prispevkov. Jutro je bilo dinamično. Ker nas je delalo več kot običajno, več glav več ve in tudi več pove. Potem zato, ker smo bili dobre volje; in kako tudi ne, saj praznujemo že ves teden. Dinamično in še bolj pestro kot običajno pa je bilo tudi zaradi kolaža glasov, radijskih utrinkov in izsekov ter glasbe."

Izobraževati pomeni obenem tudi vzgajati. Pomembna naloga vsakega medija. Pri nas se je zavedamo in verjamemo, da boste tudi v prihodnje v našem programu našli veliko vsebin, ki vam bodo razširile obzorje znanja.

Kakšne so torej dobre izobraževalne oziroma dokumentarne vsebine? Če je izobraževanje eno najmočnejših orožij v našem prizadevanju za boljši, mirnejši svet, so naslednje orožje množični mediji. Na te teme pa bo v petkovem dopoldnevu spregovorila naša gostja pisateljica prof. Berta Golob.

Nataša Ličen in Blaž Lesnik
Nataša Ličen in Blaž Lesnik © Alen Salihović

Radio Ognjišče informira!

Smo glas, ki informira. Tako smo naslovili predzadnji dan tedna, ki predstavlja uvod v vrh praznovanja naše 15. obletnice (26. november). V jutranjem programu, ki so ga oblikovali voditelj Jure Sešek, novinarka Helena Škrlec in tehnik Marko Zupan, smo se spomnili številnih dogodkov, ki so v času, odkar smo radio, odmevali prek naših valov. Prisluhnili smo idealnim domišljijskim novicam, ki so jih pripravili naši sodelavci, ter melodijam legendarnih Avsenikov. Slednje prav z določenim razlogom - Slavko Avsenik je namreč prav ta dan obhajal okrogli življenjski jubilej. Tokratno valovanje smo posvetili tudi spominu na blaženega Antona Martina Slomška, ki je bil prav tako rojen na današnji dan.

Helena Škrlec Jure Sešek
Helena Škrlec Jure Sešek © Alen Salihović

Lahko bi rekli, da je informativni program srce vsakega radia. Tudi na radiu Ognjišče ni nič drugače. Informativne vsebine nastajajo v prostoru, ki ga pogovorno imenujemo “novinarski desk”. Tisti, ki ste z nami že v zgodnjih jutranjih urah, lahko prisluhnete pregledom glavnih dogodkov minulega dne, napovedujemo pa tudi, kaj vse nas čaka v dnevu, ki se še prebuja. Tudi dopoldanska poročila so namenjena pregledu glavnih napovedi in dogodkov, ki so se zgodili ponoči. Naša posebnost so novice iz življenja Cerkve doma in po svetu, ki so na sporedu ob 11. uri dopoldne, zvečer pa lahko novicam, ki se nanašajo na sveti sedež in papeževe dejavnosti, prisluhnete v oddaji radia Vatikan.

Do naše osrednje informativne oddaje ob 15h se zgodi že marsikaj zanimivega in prav zato se velikokrat zgodi, da krepko presežemo magično mejo 30-ih minut. V popoldanskih poročilih skušamo biti z informacijami aktualni in kar se da hitri, v Mozaiku dneva pa strnemo vse pomembnejše dogodke in se, če se le da, ozremo tudi v naslednji dan.

Seveda s svežimi, aktualnimi informacijami v vaše domove ne prihajamo le prek vsakodnevnih poročil. Omeniti velja številne oddaje, med drugim Pogovor o, Iz življenja vesoljne Cerkve, oddajo Slovencem po svetu in domovini, Spoznanje več, predsodek manj in Evropska unija v živo.

Tu so tudi mesečne oddaje: Gradimo odprto družbo pripravljajo v jezuitski službi za begunce, namenjena pa je izobraževanje in ozaveščanje k večji strpnosti, spoštovanju in sprejemanju beguncev, prosilcev za azil in prebežnikov; Vstani in hodi je namenjena predvsem invalidom, bolnim, starejšim, osamljenim in njihovim prijateljem, pripravljata pa jo Tone Planinšek in Veronika Vizjak; Luč v temi je oddaja za slepe in slabovidne, vodi jo Sonja Pungartnik; novinarka Petra Stopar vsak mesec v studio povabi sodelavce Karitas - tako na župnijskih kot na škofijskih ravneh - v ospredju pogovorov so prostovoljstvo in dobrodelnost.

Radijci radi tudi pokomentiramo aktualno dogajanje. Možnost za to imamo v rednih tedenski rubrikah Komentar tedna in Naš komentar. K sodelovanju povabimo tudi strokovnjake, duhovnike, profesorje … Tedenski Gospodarski komentar pripravlja Lidija Čop, tu pa so še Borzni komentar, Komentar iz katoliškega tiska in Sredin pogled v svet. Priložnost damo tudi vam, spoštovane poslušalke, cenjeni poslušalci, in sicer trikrat na teden v klepetalnici ter rubriki Praznovali smo.

Ida Baš in Alen Salihović
Ida Baš in Alen Salihović © Alen Salihović

O informativnih vsebinah na radiu Ognjišče sta v četrtkovem dopoldnevu kramljala tudi voditeljica Ida Baš in urednik informativnega programa Alen Salihović. O poslanstvu medijev sta spregovorila s Petrom Lahom in Jožetom Možino.

Tako je profesor na Fakulteti za medije dr. Peter Lah glede splošne ravni novinarstva v Sloveniji izpostavil, da je „precej zaskrbljujoča.“ „Imamo določene pojave, ki so alarmantni. Najnovejši pojav sedaj, ko je neki novinar v velikem dnevniku navajal izjave finskega preiskovalca, za katere je potem finski preiskovalec rekel, da jih bodisi ni izrekel bodisi, da so bile izrečene „off the record“, da niso bile namenjene javnosti,“ je dejal dr. Lah, ki je ob tej priložnosti Radiu Ognjišče zaželel še obilo uspehov.

Direktor Televizije Slovenija Jože Možina pa je izpostavil predvsem vlogo Radia Ognjišče v slovenskem prostoru, glede slovenskega novinarstva pa je dejal, da na žalost pogosto prihajajo v ospredje tisti novinarji, „ki niso dovolj pogumni, ki se ustrašijo pred velikimi zgodbami ampak se potapljajo raje v male zgodbe in sodelujejo s politiko zato, da se mečejo pasje bombice veliki eksplozivi pa ostanejo nedotaknjeni.“

V informativnem programu Radia Ognjišče dnevno spremljamo življenje Cerkve doma in po svetu ter politične, družbene, športne, kulturne, zabavne, in vse druge dogodke v Sloveniji in drugod. Novinarji in voditelji se trudimo, da pripravljamo kratke in zanimive novice, tako, da so poslušalci redno v stiku s Cerkvijo, domovino in svetom. Seveda smo tudi v dopoldnevu zastavili nekaj nagradnih vprašanj.

Radio Ognjišče pomaga!

V sredi prazničnega tedna na Radiu Ognjišče (25. november) smo govorili o dobrodelnosti, s katero je Radio Ognjišče tudi močno povezan. Mateja Subotičanec, Marjan Bunič in Blaž Lesnik so vam poskušali približati na kakšen način pomagamo in osrečujemo ljudi.

Mateja Subotičanec in Marjan Bunič
Mateja Subotičanec in Marjan Bunič © Alen Salihović

V tednu Karitas smo temo o dobrodelnosti nadaljevali tudi v sredinem dnevu. Prebujala sta vas Mateja Subotičanec in Marjan Bunič, ki sta opozorila na dejstvo, da se je Radio Ognjišče v 15. letih pridružil ali prevzel organizacijo mnogih dobrodelnih prireditev. Jutro je bilo namenjeno spominom, dopoldne z Blažem Lesnikom pa pogledu naprej. Tadej Sadar pa nam je zaupal, kako potekajo še zadnje priprave na letošnji Klic dobrote.

Radio Ognjišče evangelizira!

Začetek tedna pred praznovanjem našega 15. rojstnega dne, smo začeli s predstavitvijo vsebin, ki so na Radiu Ognjišče namenjene naši duhovni rasti. V torkovem jutru (24. november) sta bila z vami Erna Urbanc in Jože Bartolj, ki sta predstavila glavne verske vsebine, ki jih naš radio pokriva s svojim programom. Pri tem pa jima je pomagal tudi član Slovenskega katehetskega urada, sicer vodja Oaze miru, Vlado Pečnik.

Erna Urbanc Jože Bartolj
Erna Urbanc in Jož Bartolj © Alen Salihović

Mateja, br. Štefan, s. Metka in br. Miran
Mateja, br. Štefan, s. Metka in br. Miran © Alen Salihović

Če bi blaženi škof Anton Martin Slomšek živel danes, bi morda svojim vernikom priporočil: „Sveta vera bodi vam luč, radio Ognjišče pa pri tem pomoč!“ Verjamemo da ste v torkovem jutranjem programu začutili, da je naš radio res lahko luč na vaši verski poti.

V torkovem dopoldnevu, ki ga je oblikovala Mateja Feltrin Novljan, pa smo se z našimi gosti, ki so vodili letošnji radijski misijon, pogovarjali o sodobnih oblikah evangeliziranja - mednje zagotovo sodi tudi radio, ki pride v vsak dom in na vse konce Slovenije ter prinaša veselo oznanilo. Z nami so bili s. Metka Kos, br. Miran Špelič, br. Štefan Kožuh in Franci Trstenjak.

Radio Ognjišče zabava!

V ponedeljkovem jutru pred praznovanjem (23. november) sta bila z vami Mateja Feltrin Novljan in Matjaž Merljak, ki sta zabavno prebujala in vam poskušala predstaviti zabavne plati našega radia. V našem programu je kar nekaj oddaj, ki sproščajo in prinašajo dobro voljo. Mednje sodijo Albertova glasbena skrinjica, Za jutranji nasmeh, Pospravljamo podstrešje, Juretov večer, Naše viže.

Mateja Feltrin Novljan in Matjaž Merljak
Mateja Feltrin Novljan in Matjaž Merljak © Alen Salihović

Kako sta program videla voditelja Mateja in Marjaž:

"V ponedeljkovem jutru sva skušala poslušalke in poslušalce zabavno prebuditi in jim predstaviti zabavne plati radia. V našem programu je kar nekaj oddaj, ki sproščajo in prinašajo dobro voljo. Mednje sodijo Albertova glasbena skrinjica, Za jutranji nasmeh, Ob petkih pospravljamo podstrešje, Juretov večer, Naše viže, Prijatelji Radia Ognjišče, Radijsko okno, Karavana prijateljstva, Uganke, ABC zabavne glasbe.

Slišali smo, kako oddaje nastajajo, kaj jim daje pridih duhovitosti. Ustvarjalce sva povprašala, ali je pripravljanje zabavnih oddaj tudi zabavno. In izkušenj pa veva, da se smeh včasih zaradi kakšnega pripetljaja prikrade v resne oddaje, ki takrat za trenutek postanejo zabavne.

Jutranji program sva vodila v paru in ob koncu sva si rekla, da bova prosila šefa, naj spremeni pogodbo -- midva bi to delala vsak dan. To ni šala, čeprav zveni tako. Če pa je, sodi v kontekst, saj je tokratni ponedeljek pravi, da se zabavamo.

Delo v paru je namreč prijetna izkušnja tako za voditelje, glede na odmeve nekaterih poslušalcev, kot tudi za vas, ki nas poslušate.

Zagotovo pa lahko rečeva, da ne samo danes, tudi v prihodnosti bo še veliko vsebin, ki bodo skušale zabavati, prinašati optimizem in širiti virus, ki je edini zdrav -- smeh.

Želiva si, da bi ta virus prinašali tudi v vaš dom, kajti smeh je pol zdravja, dobra volja pa najbolja!"

V ponedeljkovem dopoldnevu pa smo v goste povabili prevajalca, koncertnega in opernega pevca ter enega vodilnih slovenskih sestavljavcev ugank in kvizov Jožeta Stabeja. V svojih dejavnostih združuje večino vsebin, ki jih na Radiu Ognjišče oblikujemo z namenom zabavati poslušalce. V ponedeljkovih dopoldanskih urah pa boste med drugim slišali tudi, kaj zabava glasbenike.

Nataša Ličen in gospod Stabej
Nataša Ličen in Jože Stabej © Alen Salihović

Kako je program videla dopoldanska voditeljica Nataša?

"Po zabavnem jutru je bilo živahno in razigrano tudi v ponedeljkovem dopoldnevu. S tehnikom Markom Zupanom sva posebej skrbno izbirala pesmi, seveda iz predhodno pripravljene lestvice našega glasbenega urednika, ter z njimi ohranjala veselo razpoloženje. Ob posameznih pesmih sva po telefonu poklepetala z nekaterimi pevci in pevkami o zabavi. Poklicali smo Aniko Horvat, Alenko Godec, Adija Smolarja in v London celo Aleksandra Mežka. Omenjene pevce zabavajo mnoge reči, še najbolj pa to, kar dajejo ljudem in s čimer se ukvarjajo, torej glasba. Z glasbo in nasploh z zabavnimi vsebinami, ki jih poslušalcem nudimo na Radiu Ognjišče, pa je bil povezan tudi naš osrednji gost ponedeljkovega dopoldneva g. Jože Stabej. Bolj znan kot sestavljavec ugank.

Toda g. Jože je že zelo zgodaj začel tudi z glasbeno kariero. Bil je operni in koncertni pevec in za pevske dosežke dobil tudi Betettovo nagrado. V pogovoru nam je med drugim opisal gostovanja, posebej na Kitajskem in nanizal nekaj smešnih dogodivščin, povezanih z zapletenim kitajskim jezikom.

Še posebej zabavno ga je bilo poslušati, ko je, kot iz rokava, nizal uganko za uganko. Na tem področju je eden vodilnih strokovnjakov pri nas, saj je ugankarstvo dvignil na višjo raven. reševanje ugank in kvizov ni samo kratkočasje ampak tudi znanstveno dokazana terapija za vitalnost uma.

G. Jože Stabej je iskriv, zanimiv in vsestranski sogovornik. Zabavno in obenem poučno ga je bilo poslušati tudi v prazničnem ponedeljkovem dopoldnevu na Radiu Ognjišče. In ob koncu še to, ne preslišite radijskega kviza, ki ga kolega Marjan Bunič pripravlja ob petkovih večerih. S tem se ne bomo samo razvedrili ampak naredili marsikaj koristnega tudi za umsko zdravje. Saj, kot velja, smeh je pol zdravja."

Jože Bartolj in Berta Golob
Jože Bartolj in Berta Golob © Alen Salihović

Sonja Govekar in Marko Zupan
Sonja Govekar in Marko Zupan © Alen Salihović

Radijski utrip