Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Franc Bole in papežev blagoslov (foto: Robert Božič)
Franc Bole in papežev blagoslov | (foto: Robert Božič)

Papež Benedikt XVI. Radiu Ognjišče ob 15. obletnici podelil apostolski blagoslov

Dogodki | 28.11.2009, 20:04

Radio Ognjišče danes praznuje 15 let delovanja. Ob tej priložnosti je bila v cerkvi sv. Vida v Šentvidu nad Ljubljano zahvalna maša, ki jo je daroval koprski pomožni škof dr. Jurij Bizjak. V svojem nagovoru je izpostavil, da naj Radio Ognjišče tudi v prihodnje „zvesto opravlja svoje trojno poslanstvo: poslanstvo glasnika vesele novice, poslanstvo Gospodovega apostola, poslanstvo angela svete Cerkve.“ Radiu Ognjišče pa je ob 15. obletnici delovanja svoj apostolski blagoslov podelil tudi papež Benedikt XVI., ki je poudaril, da naj „besede dosežejo srca vseh poslušalcev.“

Papež Benedikt XVI. je v apostolskem blagoslovu zapisal:

Na vse vaše delo pri širjenju ter oznanjevanju evangelija sodobnemu človeku kličem:
"Oznanjujte Kristusa, ki nikomur ne bo vzel ničesar, dal pa bo vse. Ostanite še naprej ena velika družina, ki z veseljem pričuje, vzpodbuja in krepi vrednote pri Slovenkah in Slovencih. Naj vaše prijazne, dobre, odločne ter klene besede dosežejo srca prav vseh poslušalcev ter jih odpirajo za Kristusa, ki naj bo vaš vodnik, vi pa njegovi apostoli. Ostanite veseli oznanjevalci ter pričevalci njegove besede. Povsod, kamor seže vaš glas, naj z njim seže tudi Božji blagoslov."

Škof Jurij Bizjak
Škof Jurij Bizjak © Alen Salihović

Škof Jurij Bizjak: Radio Ognjišče opravlja poslanstvo glasnika vesele novice

Drugače pa je škof Bizjak v nagovoru še dejal, da je v današnjem svetu še posebej potrebna pravilna in zanesljiva razlaga o dogajanju okrog nas. „Koliko bolj velja to za dogajanje v svetu, v katerem stalno krožijo tudi lažni kristusi in krivi preroki, ki hodijo okrog v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi, kakor pravi Kristus v govoru na gori, in so kakor rjoveči levi, ki iščejo, koga bi požrli, kakor piše v svojem prvem pismu apostol Peter,“ je povedal koprski pomožni škof. Prepričan je, da današnji svet potrebuje razlagalca, da pride do resnične vsebine in pravilne razlage sveta in dogajanja v njem. „Radio Ognjišče sprejema to nalogo in zvesto opravlja svoje trojno poslanstvo: poslanstvo glasnika vesele novice, poslanstvo Gospodovega apostola, poslanstvo angela svete Cerkve,“ je še rekel škof Bizjak, ki je nagovor sklenil z besedami: „Radiu Ognjišče voščimo in želimo, da bi vedno ohranjal glas dobrega pastirja in svoje poslušalce vedno vodil na zelene pašnike resnice in k žuborečim vodam počitka.“

Nekdanji ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran: Po 15-ih letih je ta radijska postaja zelo sveža, zelo profesionalna

Nekdanji ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran pa je ob tej priložnosti za Radio Ognjišče povedal:

 

„Zelo sem bi vesel, da je radio Ognjišče že takoj na začetku shodil z zelo zrelimi koraki, čeprav je bilo treba iskati sodelavce. Vendar mislim, da so bili odgovorni za delovanje katoliškega radia tisti, ki so znali s premislekom, pogovori, iskanjem in gotovo tudi molitvijo poiskati takšne ljudi, ki so z veliko zavzetostjo vstopili v to delo, ker so se zavedali, da je to nekaj pomembnega za slovenski prostor. Odprla se je možnost, da spregovorimo o duhovnih vrednotah, verskem življenju, krščanstvu, sploh o sporočilu, ki ga želi Cerkev posredovati v današnjem času. Zdaj, po 15-ih letih, lahko rečem, da je ta radijska postaja zelo sveža, zelo profesionalna in da bo tudi v prihodnje gotovo znala najti prave korake, da bo potrkala na srca slovenskih prebivalcev in vseh ljudi dobre volje.“

Zahvala glavnega in odgovornega urednika Radia Ognjišče Francija Trstenjaka

“Dragi prijatelji - tukaj v svetišču in povsod tam, kjer ste z nami ob radijskih valovih pri svojih sprejemnikih - v Sloveniji in po svetu.

Čeprav smo se skozi vso sveto mašo zahvaljevali dobremu Bogu, zahvaljevali z besedami svetega bogoslužja za mnoge dobrote in milosti, ki jih Cerkev na Slovenskem in slovenski narod prejemata po Radiju Ognjišče, je vendar potrebna še človeška zahvala, pa čeprav tako skromna in krhka.

Franci Trstenjak
Franci Trstenjak © Robert Božič

Najprej je in mora biti zahvala Bogu, ki nas živi, ki nas podpira, ki nas navdihuje, ki nam daje sposobnosti in zmožnosti, da moremo spolnjevati naloge in pričakovanja mnogih. Že velikokrat sem povedal in bom še ponavljal, da je tudi Radio Ognjišče eden izmed dokazov, da Bog obstaja. Morda se komu zdi to predrzna izjava, a sem trdno prepričan, da je Radio tukaj kjer je prav zato, ker nas vodi božja nevidna roka, ker vedno znova poskrbi, da plavamo nad vodo in da plujemo končnemu cilju naproti, ki nam ga je v svoji ljubezni pripravil nebeški Oče.

Naslednja zahvala je našemu dragemu direktorju, mons. Boletu, ki je imel zelo odprto uho, kaj govori Božji Duh Cerkvi v devetdesetih letih, ko se je rojevala samostojna in neodvisna Slovenija, ki za svojo blagoslovljeno prihodnost potrebuje tudi katoliške radijske valove, po katerih se širi evangeljsko sporočilo ter se utrjujejo krščanske korenine slovenskega naroda. Ker mons. Bole ni zamudil priložnosti, se je danes mogoče - ob poslušanju našega programa - utrjevati v preroški besedi blaženega Slomška za čas svetovne globalizacije, da je namreč potrebno najprej ljubiti svoje, potem pa spoštovati drugo.

Iskrena hvala kliče danes moje srce vsakemu od sodelavcev, tako redno zaposlenih, kakor honorarnih in prostovoljnih ter študentov. Hvala vam, ker v radijske prostore ne prihajate samo v službo, ampak na delo, prihajate z veseljem in navdušenjem, a ne z odporom in kislim obrazom. Ob vsem, kar naredite za radijski program, naj bo hvala tudi za tisto, kar ustvarja radijsko družino, zaradi katere se dobro počutimo.

Naj bo s to zahvalo tudi prošnja za odpuščanje, če je kdaj predstojniška beseda pretrda, zaostrena, a zagotovo nikoli zlobna, marveč samo v želji in hotenju, da bomo dobri in boljši ter zvesti zaupanemu poslanstvu.

Iskrena in velika, velika, velika zahvala vsem vam, dragi prijatelji radia Ognjišče, dragi dobrotniki, ki nam pomagate, da ne omagamo, da ne pademo pod težo stroškov, ampak zmoremo naprej in naprej. Tudi to je gotovo bilo v Božji zamisli, da ima Radio Ognjišče velik krog podpornih članov, da se tako radijski program resnično utrdi v slovenskem prostoru in postane ne le gost, ampak polnopravni član mnogih družin in domov. Saj veste, dragi PRO-jevci, da rad zahvali takoj dodam še „piskrček“ s prošnjo: bodite nam zvesti še naprej in če morete, nam pomagajte iskati tudi novih podpornih članov.

Bog povrni vsem, ki ste nam v zadnjih dneh poslali voščila, dobre želje in tudi različne pozornosti, da je tako praznovanje 15. obletnice še slovesnejše in odmevnejše.

Zahvaljujem se šentviškemu župniku, Franciju Aliču, da smo smeli tukaj - ponovno po desetih letih - obhajati svete skrivnosti naše vere.

Zahvala Mešanemu pevskemu zboru Anton Foerster iz Ljubljane in zborovodkinji Damijani Božič Močnik, godalnemu orkestru glasbene šole Logatec in njenemu ravnatelju Primožu Malavašiču, ki je tudi igral na orgle; hvala da je bila z vašo pomočjo „na koru“ naša slava in zahvala Vsemogočnemu še mogočnejša in slovesnejša.

Zahvala vsem duhovnikom, ki ste se nam pridružili pri oltarju, pri tej sveti daritvi. Hvala vam, da nam pomagate kot trdni oporniki v okoljih, kjer ste dušni pastirji zaupanega vam božjega ljudstva. Tudi vam naj danes ponovno velja naša iskrena in velika prošnja: bodite naš glas, bodite naš zagovornik, bodite naš prijatelj.

Zahvala patru Robertu Bahčiču, in to iz generalne hiše frančiškanov iz Rima za papežev blagoslov.

Zahvalo izrekam tudi direktorju Radia Vatikan, patru Lombardiju, ki nam je po uredniku slovenske oddaje patru Sraki posredoval svoje osebno voščilo za naš jubilej.

In kot zadnjemu - zahvala vam gospod škof Jurij, ki ste vodili slovesno bogoslužje. Naj vam dobri Bog nakloni veliko moči pri vseh nalogah, ki jih imate v koprski škofiji in Cerkvi na Slovenskem.

S tega mesta in v tem trenutku dobre želje pošiljamo tudi vsem drugim škofom in nadškofom, še posebej pa novoimenovanim - ljubljanskemu nadškofu Stresu, mariborskega nadškofu pomočniku Turnšku in murskosoboškemu škofu Štumpfu. Nadškofu Uranu pa želimo zdravja in uspešno zdravljenje, da bo mogel še naprej opravljati nekatere apostolske naloge.“

Vabljeni k ogledu fotogalerije!

AS/RB/FT

Dogodki