Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Gala koncert 2009 (foto: Izidor Šček)
Gala koncert 2009 | (foto: Izidor Šček)

Radio Ognjišče že petnajst let ogreva slovenske domove

| 29.11.2009, 22:50

„Radio Ognjišče bogati slovenski medijski prostor z evangeljskimi in občečloveškimi vrednotami, vzbuja poslušalcem upanje za prihodnost in zaupanje v Boga“, je v svojem nagovoru na slavnostnem koncertu ob 15. obletnici Radia Ognjišče dejal glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak.

Slavnostnega koncerta ob 15. obletnici se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v dveh predstavah udeležilo več kot 2800 obiskovalcev. Franci Trstenjak je v slavnostnem nagovoru še dejal, da Radio Ognjišče „spoštuje domače, ne prezira tujega. Gradi na izvirnem; povzema, kar dobrega najde drugod.“

„Zavedam pa se, da je Radio Ognjišče medij besed; besedovanja, pripovedovanja, poročanja, komentiranja. Prizadeva si biti medij spodbudnih, plemenitih, velíkih, ne zgolj velíko besed. Slovenski medijski prostor bogati z evangeljskimi in občečloveškimi vrednotami, vzbuja poslušalcem upanje za prihodnost in zaupanje v Boga. Želi in hoče uresničevati spodbude blaženega Slomška o svetem pomenu materinščine, narodovih izročil, kulture, umetnosti, spoznanj - pa tudi dobrote, resnice, pravičnosti, zvestobe,“ je v slavnostnem nagovoru še povedal glavni in odgovorni urednik.

Po njegovih besedah radio že petnajst let ogreva slovenske domove; njegov žar dosega tudi širni svet. V geografska prostranstva prinaša bližino domačnosti mnogim ljudem slovenskega rodu.

Trstenjak je še poudaril, da danes „doživljamo več, kot smo pred 15-imi leti upali sanjati. Naše sanje so ob vestnem in trdem delu zarisale pot v pravo smer. Zahvala gre Bogu, vsem zaposlenim, vsem sodelavcem, prijateljem, dobrotnikom in - naj si izposodim svetopisemsko primero - vsem ljudem, ki so blage volje.“

Radovan Žerjav in Janez Janša s soprogama
Radovan Žerjav in Janez Janša s soprogama © Izidor Šček

Glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak se je ob koncu svojega nagovora zahvalil vsem sodelavcem in poslušalcem za požrtvovalno delo in poslušanost.

Ljubljanski nadškof Anton Stres in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik
Ljubljanski nadškof Anton Stres in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik © Izidor Šček

15. slavnostnega koncerta Radia Ognjišče so se udeležili tudi številni predstavniki cerkvenega in družbenega življenje. Tako so prišli apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Santos Abril y Castello, ljubljanski nadškof Anton Stres, nekdanji ljubljanski nadškof Alojz Uran, novomeški škof Andrej Glavan, pomožni ljubljanski škof Anton Jamnik, številni duhovniki, redovnice in redovni predstojniki ter predstojnice. Koncerta so se udeležili tudi nekateri predsedniki strank, med njimi predsednica NSi Ljudmila Novak in Mojca Kucler Dolinar, predsednik SDS Janez Janša in predsednik SLS Radovan Žerjav.

Direktor Ognjišča Franc Bole in Ljudmila Novak
Direktor Ognjišča Franc Bole in Ljudmila Novak © Izidor Šček

Big band RTV Slovenija
Big band RTV Slovenija © Izidor Šček

V programu, ki sta ga povezovala radijska sodelavca Jure Sešek in Marjan Bunič so nastopili Big band RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Lojzeta Krajnčana, pevke Nuša Derenda, Nuška Drašček, Alenka Godec, Irena Vrčkovnik, Eva Hren, Manca Izmajlova, Elda Viler, Ana Dežman, Romana Krajnčan in Simona Vodopivec Franko ter pevci Oto Pestner, Ivan Hudnik in Slovenski oktet.

Manca Izmajlova
Manca Izmajlova © Alen Salihović

Vabljeni k ogledu fotogalerije in video posnetkov