Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kakšen naj bo medij?

Slovenija | 25.11.2009, 18:56

Tudi v Pogovoru o smo se spomnili 15 let Radia Ognjišče. Z gosti, novinarko in voditeljico Odmevov na RTV Slovenija dr. Rosvito Pesek, odgovornim urednikom tednika Reporter Silvestrom Šurlo, profesorjem na Teološki fakulteti v Ljubljani in urednikom mesečnika Ognjišče mag. Božom Rustjo ter glavnim in odgovornim urednikom Radia Ognjišče Francijem Trstenjakom, smo spregovorili predvsem o vlogi katoliškega medija v današnjem svetu. Seveda smo v ospredje postavili tudi pravico do obveščenosti, kaj to je in seveda, kako je z novinarstvom v Sloveniji.

Rustja, Pesek in Šurla so v začetku oddaje radiu Ognjišče izrekli priznanje za njegovo dosedanje delo nato pa spregovorili o nekaterih aktualnim zadevah. Tako je urednik tednika Reporter dejal, da padec Slovenije po raziskavi „Novinarjev brez meja“ glede medijske svobode s 30. na 37. mesto ni presenečenje. „Moramo vedeti, da je ves medijski svet zelo krut, še posebej v zadnjem času recesije in na tako majhnem trgu kot je slovenski,“ je povedal Šurla, ki je še dodal, da imajo mediji, ki so odvisni od oglaševalcev velike težave. Glede stanja v slovenskem novinarstvu pa je Šurla dejal, da so novinarji postali „akterji dogodkov,“ ne pa informatorji oziroma poročevalci.

Rosvita Pesek se je strinjala s trditvijo Šurle, da „čuti zapiranje medijskega prostora.“ „Mislim, da smo tisto fazo naj cveti sto cvetov počasi zameglili in prihajamo v fazo - nekaterim bomo cvetove že porezali. Zakaj to tako čutim? Preprosto zaradi tega, ker je toleranca do tega, da nek mediji misli malenkost drugače, obvešča malenkost drugače, izjemno nizka,“ je povedala novinarka Pesek, ki je spomnila tudi na razpravo o spremembi zakonodaje javne RTV, pri kateri sodeluje pravnik iz komercialne televizije. „Če v skupini, ki pripravlja medijsko zakonodajo o nacionalni televiziji sodeluje glavni pravnik komercialne televizije, potem meni pomeni to, da gremo mi arbitražnega sodnika, ki bo sodil o meji med Slovenijo in Hrvaško iskat na Hrvaško,“ je bila kritična dr. Pesek.

Pogovor o Šurla, Pesek, Trstenjak, Rustja
Pogovor o Silvester Šurla, Rosvita Pesek, Franci Trstenjak, Božo Rustja © Alen Salihović
Urednik mesečnika Ognjišče mag. Rustja pa je prepričan, da novinarji nehote izvajajo lastno cenzuro. „Da ne prideš v težave, se samocenzuriraš. Mislim, da ti počasi zmanjka volje, da bi se boril z mlini na vodo,“ je dejal Rustja, ki je spomnil na čase, ko je bilo predvsem kritično pisanje o državi prepovedno. Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče Trstenjak pa je v začetku odgovarjal na vprašanje povezano s kritiko, da radio financira Cerkev. Zavrnil je te očitke in glede razprave o javni RTV poudaril, „da mora ostati v naši državi kot steber po katerem se lahko tudi drugi mediji zgledujejo. Žal pa pri tem opažamo, da nam RTV ne more biti več za zgled, ker nekatera profesionalna pravila ne veljajo več,“ je povedal Trstenjak.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...