Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Z Jezusovim rojstvom se je začela nova prihodnost

Radijski utrip | 24.12.2009, 15:00

Dragi prijatelji, poslušalci in obiskovalci spletnih strani radia Ognjišče! V sveti in blaženi božični noči se je potrebno ponovno zavesti, da lahko vse, kar se je napletlo okoli božičnega evangelija kot kulturna dediščina in običaji, odpade, ker je bistvo, namen in smisel praznovanja božičnih skrivnosti samo v evangeljskih besedah: Danes se vam je rodil Odrešenik; našli boste dete, v plenice povito in položeno v jasli.

Samo te besede in prav nič drugo ne pojasnjuje božiča. Vse drugo kar je, je lepo in hvalevredno, je zanimivo in privlačno, a vedno mora biti na prvem mestu samo ena resnica: rodil se je Jezus. Če to resnico črtamo, če jo prezremo ali pozabimo, potem božiča ni.

Z Jezusovim rojstvom se je začela nova prihodnost za človeka in človeštvo. Vendar ne samo takrat, pred dobrimi dva-tisoč leti, ampak tudi danes, ko je kljub tolikim pozivom k miru in prenehanju nasilja, marsikje vojaška fronta ter mnoga druga dejanja dejanja zla in hudobije.

Jezusovo rojstvo je tudi danes klic prihodnosti za vse, ki jih tare revščina, brezposelnost in boj za preživetje. Je klic prihodnosti za vse, ki se jim podirajo tla pod nogami, za vse, ki so osamljeni in nesrečni, za vse, ki imajo občutek, da so jih vsi zapustili.

Za vse in za vsakogar je Jezusovo rojstvo sporočilo nebeškega Očeta, da ni pozabil, še manj pa zavrgel človeka, saj vendar ostaja zvest svoji obljubi in ostaja zvest imenu, ki ga je Jezus sprejel - to je - Emanuel, ki pomeni Bog z nami. To pomeni: da je Bog na strani človeka, je njegov zagovornik, je njegov prijatelj in zaveznik.

Zato, dragi prijatelji, ko vam voščim blagoslovljene božične praznike v imenu vseh sodelavcev, vam kličem: odprimo svoja srca Božjemu detetu in ga sprejmimo v svoje srce. Tudi če ga povsem ne razumemo, zaupajmo, popolnoma zaupajmo in se izročimo razodeti Božji milosti, da bomo zmogli živeti pravično in pobožno.

Radijski utrip