Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Predstavitev bolniške župnije

14.12.2009, 19:30

Pred nami so prazniki in mnogi jih bodo preživeli v bolnišnicah. Prav zato smo v tokratno oddajo „Iz življenja naših župnij,“ povabili bolniškega duhovnika Mira Šlibarja, ki je predstavil vseslovensko župnijo - bolniško župnijo v Ljubljani. Njen utrip je zaznamovan z boleznijo, trpljenjem in dobroto.

Na spletni strani bolniške župnije med drugim najdemo zapisano: „Morda ste v bolnišnico prišli nepričakovano in nenadoma. Tu je za Vas veliko nepoznanega in tujega. Odgovorni za duhovno oskrbo in spremljanje bolnikov v bolnišnici s strani katoliške Cerkve vas prisrčno pozdravljamo.

V bolnišnici smo zato, da bi Vam pomagali. Če se želite pogovarjati o strahu, skrbeh in vprašanjih, ki so Vas doletela, predvsem pa o sprejemanju trpljenja v luči vere, smo vam vedno na voljo. Seveda lahko v času zdravljenja prejmete tudi zakramente.

Ob bolniku je duhovnik podoba Kristusa

To je osnovna misel predsednika Papeškega sveta za pastoralo zdravja, nadškofa Zimowskeega, ki je v teh dneh poslal pismo naslovljeno vsem bolnikom in trpečim po svetu v letu duhovnikov.

»Po zakramentih Cerkve (spoved, bolniško maziljenje in evharistija), podeljenih po duhovnikih, Kristus bolnikom odpira pot ozdravljenja« poudarja nadškof Zimowski.

Po duhovniku, ki je ob bolniku, Kristus, ki odpušča, prijema roko bolnika in govori: »Jaz sem vstajenje in življenje; kdor vame veruje bo živel, tudi če umrje, kdor veruje v mene, ne umrje na veke« (prim Jn 11, 25-26).

Leto duhovnikov se bo zaključilo na praznik Jezusovega srca 2010, v letu, ko Papeški svet za pastoralo zdravja obhaja srebrno obletnico ustanovitve. Ustanovljen je bil 11. februarja 1985. Njegovo poslanstvo je nadaljevanje misijonskega poslanstva Cerkve v služenju bolnim in trpečim v apostolatu usmiljenja, ki se kaže v vedno novih oblikah in spodbudah posebej tistim, ki so nosilci tega poslanstva.

Miro Šlibar pri bolniku
Miro Šlibar pri bolniku © http://bolniska-zupnija.rkc.si

V tej zvezi spodbuja vse verne, posebej bolne in trpeče k velikodušnemu žrtvovanju molitev in trpljenja za duhovnike, da bodo zmogli z karitativnim delovanjem prinašati Kristusa zdravnika telesa in duha. Prav tako spodbuja, da bi v lepoti molitve rožnega venca, posebej v mesecu oktobru molili za svetost duhovnikov. Posebej naj se jih v molitvi spominjajo na prve četrtke in petke, v češčenju SRT in pri sveti maši.

Priporoča tudi molitev za uspeh svetovnega romanja bolniških duhovnikov v Lurd in Ars v aprilu 2010.

Zaključi tudi s prošnjo za molitev za vse bolne duhovnike, ki okušajo težo bolečine, da bi občutili odrešilno moč milosti, ki tolaži in ozdravlja duha.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...