Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Predstavitev bolniške župnije

Oddaje | 14.12.2009, 19:30

Pred nami so prazniki in mnogi jih bodo preživeli v bolnišnicah. Prav zato smo v tokratno oddajo „Iz življenja naših župnij,“ povabili bolniškega duhovnika Mira Šlibarja, ki je predstavil vseslovensko župnijo - bolniško župnijo v Ljubljani. Njen utrip je zaznamovan z boleznijo, trpljenjem in dobroto.

Na spletni strani bolniške župnije med drugim najdemo zapisano: „Morda ste v bolnišnico prišli nepričakovano in nenadoma. Tu je za Vas veliko nepoznanega in tujega. Odgovorni za duhovno oskrbo in spremljanje bolnikov v bolnišnici s strani katoliške Cerkve vas prisrčno pozdravljamo.

V bolnišnici smo zato, da bi Vam pomagali. Če se želite pogovarjati o strahu, skrbeh in vprašanjih, ki so Vas doletela, predvsem pa o sprejemanju trpljenja v luči vere, smo vam vedno na voljo. Seveda lahko v času zdravljenja prejmete tudi zakramente.

Ob bolniku je duhovnik podoba Kristusa

To je osnovna misel predsednika Papeškega sveta za pastoralo zdravja, nadškofa Zimowskeega, ki je v teh dneh poslal pismo naslovljeno vsem bolnikom in trpečim po svetu v letu duhovnikov.

»Po zakramentih Cerkve (spoved, bolniško maziljenje in evharistija), podeljenih po duhovnikih, Kristus bolnikom odpira pot ozdravljenja« poudarja nadškof Zimowski.

Po duhovniku, ki je ob bolniku, Kristus, ki odpušča, prijema roko bolnika in govori: »Jaz sem vstajenje in življenje; kdor vame veruje bo živel, tudi če umrje, kdor veruje v mene, ne umrje na veke« (prim Jn 11, 25-26).

Leto duhovnikov se bo zaključilo na praznik Jezusovega srca 2010, v letu, ko Papeški svet za pastoralo zdravja obhaja srebrno obletnico ustanovitve. Ustanovljen je bil 11. februarja 1985. Njegovo poslanstvo je nadaljevanje misijonskega poslanstva Cerkve v služenju bolnim in trpečim v apostolatu usmiljenja, ki se kaže v vedno novih oblikah in spodbudah posebej tistim, ki so nosilci tega poslanstva.

Miro Šlibar pri bolniku
Miro Šlibar pri bolniku © http://bolniska-zupnija.rkc.si

V tej zvezi spodbuja vse verne, posebej bolne in trpeče k velikodušnemu žrtvovanju molitev in trpljenja za duhovnike, da bodo zmogli z karitativnim delovanjem prinašati Kristusa zdravnika telesa in duha. Prav tako spodbuja, da bi v lepoti molitve rožnega venca, posebej v mesecu oktobru molili za svetost duhovnikov. Posebej naj se jih v molitvi spominjajo na prve četrtke in petke, v češčenju SRT in pri sveti maši.

Priporoča tudi molitev za uspeh svetovnega romanja bolniških duhovnikov v Lurd in Ars v aprilu 2010.

Zaključi tudi s prošnjo za molitev za vse bolne duhovnike, ki okušajo težo bolečine, da bi občutili odrešilno moč milosti, ki tolaži in ozdravlja duha.

Oddaje
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.