Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Al-Anon obeležuje 20 let

Oddaje | 14.12.2009, 18:00

Društvo Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov je skupnost moških in žensk, katerih življenje je bilo prizadeto zaradi pitja družinskega člana. Društvo Alanon letos praznuje dvajsetletnico delovanja in ob tej priložnosti smo se v Ponedeljkovi 17. pogovarjali o njihovem delovanju.

Družina in prijatelji lahko veliko naredijo, tako da pomagajo sebi kakor tudi alkoholiku, pa najsi je ta že našel pot do treznosti ali ne, so izpostavili gostje. Redno obiskovanje skupin in članstvo v Al-Anonu nas pripelje do novih načinov reševanja problema. Tu najdemo prijatelje, ki razumejo. Postanemo del nekega tvornega programa, ki nas vodi v osebno izpolnitev in nov način življenja. V Al-Anonu delajo na sebi. „Zvemo, da sta naša rast in notranji mir odvisna od tega, da alkoholika ne kritiziramo ali obsojamo in da se o njegovih hibah ne pogovarjamo z drugimi. Strogo izogibanje opravljanju ohranja enotnost skupine in ščiti anonimnost, tako naših članov kot članov Anonimnih Alkoholikov. Naš program je naravnan v duhovnost, ne v religijo. Vsaka skupina ima en sam namen: pomagati družinam alkoholikov,“ pa je med drugim zapisano na njihovi spletni strani. Novincem predlagajo, da sprejmejo dejstvo, da alkoholiki trpijo za boleznijo, ki je ne morejo obvladati.

Kot nasvet pa so gostje v studiu izpostavili, da se „skušajte izogibati nerganju, grajanju in pregovarjanju, ker ne pomaga, boli pa oba, tako vas, kot alkoholika. Ne obupajte. Obiščite nas in začnite živeti po Al-Anon programu. Kmalu boste ugotovili, da spet zmorete misliti še na kaj drugega kot na svoje težave.“

Oddaje
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.