Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko

Obnova 4. radijskega misijona

Cerkev na Slovenskem | 11.12.2009, 14:31

V oddaji Naše škofije smo pripravili pregled dogodkov, ki so v tem tednu najbolj zaznamovali utrip Cerkve na Slovenskem. Začeli smo z adventno spodbudo, ki nas je včeraj vabil, da se v molitvi spomnimo zapornikov in vseh tistih, ki so zašli na kriva pota.

V ponedeljek smo v oddaji PRO gostili misijonarja Pedra Opeko, ki deluje med najrevnejšimi na Madagaskarju, pripravili smo kratek izsek iz pogovora in povedali več o nagradi, ki jo je prejel v sredo. Oglejte si tudi video posnetek, v katerem nas misijonar Pedro Opeka vabi, da se odzovemo na prošnjo lačnih otrok.

V torek smo obhajali praznik Marijinega Brezmadežnega spočetja in četrto obletnico posvetitve radijske kapele, ki je posvečena sv. p. Piju in bl. Materi Tereziji. Sveto mašo je tako kot ob blagoslovitvi daroval nekdanji ljubljanski nadškof Alojz Uran. Papež Benedikt XVI. je na današnji praznik Brezmadežne podpisal listino o razglasitvi cerkve Marije Zavetnice na Ptujski Gori za baziliko.

Duhovniki, redovniki in redovnice murskosoboške škofije so se v stolnici srečali z novoimenovanim škofom msgr. dr. Petrom Štumpfom. Tudi mi smo ga povabili pred mikrofon, zato smo objavili kratek pogovor z njim. V murskosoboški škofiji so pripravili Miklavžev teden, ki se je zaključil s slovesno diamantno sv. mašo škofa Smeja.

V četrtek bo obnova 4. radijskega misijona, ki jo bodo pripravili Frančiškovi bratje in sestre. Predstavili smo vsebino. Povedali smo več o Adventnih večerih, ki jih že vrsto let pripravlja tudi Klub krščanskih izobražencev iz Ajdovščine in povabili na uprizoritev gledališke igre Marjetice, s katero želijo šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja ob 140. letnici predstaviti življenje njihovih prvih sester. Napovedali smo glasbeno mladinsko mašo z nadškofom dr. Antonom Stresom in koncert Adija Smolarja, ki bo v dvorani ŠTUK v Mariboru prihodnji četrtek. Konferenca evropskih Cerkva in Svet evropskih škofovskih konferenc sta pozvala Cerkve in kristjane v Evropi naj z ustreznimi dejanji odgovorijo na izziv podnebnih sprememb. Eden izmed skupnih odzivov Cerkva po vsem svetu bo veriga molitev in zvonjenja, ki se bo zgodila to nedeljo ob 15. uri. Se bo priključila tudi slovenska Cerkev.

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...