Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Podarimo za božič svojo ljubezen

| 22.12.2009, 14:57

Pred nami je božič, čas veselja in razodetja Božje skrivnosti. Že v začetku decembra, ko smo vstopili v adventni čas, smo te trenutke pričakovanja poglabljali z molitvijo v krogu družine, v cerkvi, morda tudi sami v trenutkih samote in tihote. Razmišljam, kaj bo naše darilo ob teh praznikih, darilo, ki ga skoraj vsak pričakuje. Ali bo to darilo otipljivo ali ga bomo začutili zgolj v srcu?

Na žalost smo v tem potrošniškem času v mestih in na cestah obkoljeni s pobudami za zapravljanje, dodatno okrašenimi izložbami ter reklamami – po televiziji in radiu. Kako težko se je včasih sodobnemu človeku upreti tem zapeljevanjem. Nekateri res nimajo še niti toliko, da bi imeli za topel obrok, kaj šele, da bi pomislili na to, da bi vsakemu posebej kupovali darila za božič in novo leto. Imajo pa morda tisti, ki so materialno in finančno revni, upanje, svetlobo, mir in ljubezen, ki jo resnično potrebujejo v tem času. Morda nas materialni darovi zapolnjujejo, ampak to je samo lažna zadovoljitev, ki ne traja dolgo in nas konec koncev ne osreči. Osrečijo nas lahko topla dlan, nasmeh, bežen poljub na lica, objem in iskrena beseda. Marsikdo od nas se zaveda, da nimamo časa za pristni stik s človekom, ker imamo toliko vsakdanjih opravil in skrbi. Zakaj se ne bi v letošnji božičnih praznikih res posvetili ljudem, ki so nam blizu in ki jih imamo radi? Namesto, da brezciljno tavamo po nakupovalnih centrih, zapravljamo čas z razmišljanjem, kakšno darilo bi kupili, raje povejmo bližnjim, kako radi jih imamo. Posvetimo jim svoj čas in jim prisluhnimo. Morda imajo kakšne težave, morda so v stiski, pa si sami ne znajo pomagati, morda samo nočejo biti osamljeni. Jezus je prišel med nas, da bi nam pokazal, kako se Bog daruje za nas, ne samo v hrani, ampak tudi v medsebojnih odnosih. Oglasi, ki prikazujejo veselje oseb ob tem, ko prejmejo izdelek, so po mojem mnenju varljivi, saj je njihov cilj le to, da ugodimo željam oglaševalca, ne pa, da nas dolgotrajno notranje osrečijo. Zato je najboljše in najlepše darilo človeku za božič ljubezen drugega človeka. Védenje, da ti želi nekdo med prazniki, ko je stiska posameznika še bolj izrazita, stati ob strani, je neprecenljivi smisel življenja. Sama se počutim mnogo bolje in srečno, če vidim, da sem s svojo iskrenostjo in bitjem nekomu olajšala trenutke bolečine in žalosti, pa čeprav sem pričarala samo rahel nasmešek na usta prijatelja, sorodnika ali sodelavca.

Zahvalimo se v teh dneh Bogu, ker nam daje toliko dobrega, ker lahko njegovo dobroto občutimo v svojih družinah ali pri posameznikih, ki nam pridejo na pomoč. Zazrimo se v naravo, zasneženo drevje, nenazadnje tudi v jaslice in božično drevesce, ki smo ju postavili, in ponesimo ta mir, ki ga ob tem doživljamo, tudi v srca bližnjih. Morda se bosta v nas prebudila radost in upanje – moč za uresničevanje tistega, po čemer najbolj hrepenimo. Pa blagoslovljen božič!