Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Nadškof Stres predstavil papeževo poslanico

28.12.2009, 15:04

V galeriji Družina v Ljubljani so predstavili slovenski prevod poslanice papeža Benedikta XVI. za svetovni dan miru 2010. Papež jo je naslovil s povabilom „Če želiš gojiti mir, varuj stvarstvo!“ Poslanico, ki je izšla v zbirki Cerkveni dokumenti, je predstavil novoimenovani ljubljanski nadškof Anton Stres skupaj z urednikom zbirke profesorjem Rafkom Valenčičem.

Nadškof Stres je poudaril, da poslanica nagovarja predvsem k spremembi mišljenja na način, da bi to vplivalo tudi na ekonomijo. Slednja po njegovem mnenju ne bi smela usmerjati moralnih vrednot, kot se dogaja v sodobni družbi. Osrednje sporočilo pa je nadškof Anton Stres povzel takole:

„Varovanje stvarstva in udejanjanje miru sta resničnosti, ki sta medsebojno notranje povezani. Ta povezava je seveda v tem, da tako ogrožanje miru, kakor tudi ogrožanje stvarstva izvirata iz iste temeljne napačne, grešne po krščansko človeške drže, to je drža napadalnosti. Zato papež poudarja: Vedno bolj nujna postaja dejanska sprememba mišljenja, ki bi vse vodila k sprejemanju novih načinov življenja v katerih bi bili iskanje resničnega, lepega, dobrega in povezanost z drugimi za skupno rast tiste prvine, ki bi odločale o potrošnji, varčevanju in naložbah.“

Nadškof Stres je ob tem opozoril tudi na odgovornost, ki jo imamo na tem področju mediji. Prav slednji bi po njegovem mnenju morali biti pozitiven zgled spremembe mišljenja, saj imamo pri oblikovanju javnega mnenja odločilno vlogo.

Papež se v tokratni poslanici med drugim navezuje tudi na medgeneracijsko in generacijsko solidarnost. Pri slednji gre po nadškofovih besedah za globalno solidarnost, brez katere ne more priti do bistvenih in potrebnih sprememb. "Če ne bomo danes mislili na ljudi, ki bodo prišli za nami, in če ne bomo v razvitih deželah mislili na tiste v nerazvitih ..., če bo vsak mislil le na svoje interese in ne bo mislil na potrebe drugih, potem ne bo bistvene spremembe," je dejal nadškof Anton Stres.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev na Slovenskem , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...