Matjaž Merljak
Marko Zupan
Helena Križnik

Prvi sveti večer

24.12.2009, 18:24

V Cerkvi na Slovenskem je praznovanje božiča globoko zakoreninjeno v ljudski vernosti. Verjetno ta večer ni krščanskega doma brez družinskih jaslic. Poleg tega imamo nocoj tako imenovani prvi sveti večer, ki je povezan z blagoslovom doma in družine.

Če je le mogoče, obiščemo polnočno sveto mašo. Ponekod gredo k polnočnici z baklami. Tokrat se ustavimo pri prvem svetem večeru. Jaslice in naš dom blagoslovimo vsako leto znova. To opravilo lahko opravi družina sama tako, da se na božični zvečer zbere pri jaslicah. Prav je, da si pripravimo blagoslovljeno vodo, kadilo in žerjavico. Na začetku zapojemo primerno pesem in zatem opravimo bogoslužje svetega večera, ki ga najdemo v molitvenikih ali pripravljenih zgibankah. O pomenu blagoslova so v pogovoru za naš radio spregovorili nekateri Frančiškovi bratje in sestre. Brat Štefan Kožuh je opozoril na kadilo, ki daje obredu prazničnost.

Po besedah brata Mirana Špeliča je blagoslov „blaga Beseda“, ki jo Oče pošilja med nas. Sestra Metka Kos, pa je razložila, zakaj je blagoslov kraja, kjer bivamo in se srečujemo, pomemben. Sveti večer z blagoslovom družine in doma ter petjem božičnih pesmi je sestavni del slovenskega božiča, ki ga mnogi narodi ne poznajo, zato je prav, da ga gojimo in ohranjamo za prihodnje rodove.

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...