Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Prvi sveti večer

24.12.2009, 18:24

V Cerkvi na Slovenskem je praznovanje božiča globoko zakoreninjeno v ljudski vernosti. Verjetno ta večer ni krščanskega doma brez družinskih jaslic. Poleg tega imamo nocoj tako imenovani prvi sveti večer, ki je povezan z blagoslovom doma in družine.

Če je le mogoče, obiščemo polnočno sveto mašo. Ponekod gredo k polnočnici z baklami. Tokrat se ustavimo pri prvem svetem večeru. Jaslice in naš dom blagoslovimo vsako leto znova. To opravilo lahko opravi družina sama tako, da se na božični zvečer zbere pri jaslicah. Prav je, da si pripravimo blagoslovljeno vodo, kadilo in žerjavico. Na začetku zapojemo primerno pesem in zatem opravimo bogoslužje svetega večera, ki ga najdemo v molitvenikih ali pripravljenih zgibankah. O pomenu blagoslova so v pogovoru za naš radio spregovorili nekateri Frančiškovi bratje in sestre. Brat Štefan Kožuh je opozoril na kadilo, ki daje obredu prazničnost.

Po besedah brata Mirana Špeliča je blagoslov „blaga Beseda“, ki jo Oče pošilja med nas. Sestra Metka Kos, pa je razložila, zakaj je blagoslov kraja, kjer bivamo in se srečujemo, pomemben. Sveti večer z blagoslovom družine in doma ter petjem božičnih pesmi je sestavni del slovenskega božiča, ki ga mnogi narodi ne poznajo, zato je prav, da ga gojimo in ohranjamo za prihodnje rodove.

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...