Matjaž Merljak
Marko Zupan
Helena Križnik

Božič - praznik Jezusovega rojstva

24.12.2009, 12:23

Na božični dan, 25. decembra, se spominjamo Jezusovega rojstva, ki je za veliko nočjo, praznikom Gospodovega vstajenja od mrtvih, največji krščanski praznik.

Vsebina praznika je povezana s skrivnostjo Božjega učlovečenja. Na božič se spominjamo, da se je z Jezusovim vstopom v zgodovino Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka. Veselje, ki ga oznanja in prinaša božič, je učlovečenje Božjega Sina, z namenom odrešiti svet. Bog je postal človek in se naselil med nami, da bi mi prišli k njemu.

Natančnega dneva Jezusovega rojstva ne poznamo, čeprav je njegovo rojstvo zgodovinsko dejstvo, po katerem od 6. stoletja dalje štejemo človeško zgodovino. Tisti, ki so določali datum Jezusovega rojstva, so izbrali datum v času, ko se dnevi ponovno začnejo daljšati. Ob prihodu nove luči v naravo praznujemo novo Luč, ki ne bo nikoli ugasnila. Razlog za izbiro datuma je tudi svetopisemsko utemeljen v Kristusu kot »resnični luči, ki razsvetljuje vsakega človeka« (Jn 1,9).

V Cerkvi so zgodaj vpeljali navado, kakršne nima noben drug praznik – trikratno obhajanje evharistije: opolnoči, ob zori in podnevi. Cerkev še danes ob božiču opravlja trikratno evharistično slavje – vsak duhovnik sme opraviti tri maše. Pri polnočni maši je največji poudarek dan Jezusovemu rojstvu v hlevu in hvalnici angelov, pri zorni ali pastirski maši se pripoved nadaljuje s pastirji, ki so obiskali Jezusa, s čimer se pripoved o rojstvu konča. Dnevna maša je vsebinsko najgloblja, saj je središčni odlomek iz Svetega pisma vzet iz začetka Janezovega evangelija.

Srčika praznika ni le v tem, da se je spominjamo Jezusovega rojstva in prihoda na svet, ampak je praznik za vsakega kristjana priložnost, da se odpre in dovoli, da se Bog rodi v njegovem srcu in tako utrdi in poglobi svojo vero.

Polnočne sv. maše slovenskih škofov in sv. maše na božični dan

Škofija Celje

Polnočno sv. mašo v stolnici sv. Danijela v Celju bo v četrtek, 24. decembra 2009 daroval nadškof msgr. dr. Anton Stres. V petek, 25. decembra 2009, ob 8.00 bo v stolnici daroval božično mašo.

Škofija Koper

Polnočno sv. mašo v koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja bo v četrtek, 24. decembra 2009, daroval koprski škof msgr. Metod Pirih. Na božični praznik 25. decembra 2009, ob 10.00 bo prav tako maševal v tamkajšnji stolnici.

Polnočno sv. mašo v konkatedralni cerkvi v Novi Gorici bo v četrtek, 24. decembra 2009 daroval koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Nadškofija Ljubljana

Polnočno sv. mašo v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani bo v četrtek, 24. decembra 2009, daroval nadškof msgr. Alojz Uran. V petek, 25. decembra 2009, ob 16.00 bo v stolnici daroval božično mašo.

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo polnočno sv. mašo v četrtek, 24. decembra 2009, daroval v Selcah nad Škofjo Loko. V petek, 25. decembra 2009, ob 10.00 bo prav tako maševal v Selcah.

Nadškofija Maribor

Polnočno sv. mašo v stolnici sv. Janeza Krstnika v Mariboru bo v četrtek, 24. decembra 2009 daroval nadškof msgr. dr. Franc Kramberger. V petek, 25. decembra 2009, ob 10.00 bo v stolnici daroval božično mašo.

V župniji Sv. Ane v Slovenskih Goricah bo v četrtek, 24. decembra 2009 polnočno sv. mašo daroval naslovni škof msgr. dr. Jožef Smej. V petek, 25. decembra 2009, bo v tamkajšnji župnijski cerkvi daroval božično mašo po razporedu, ki je objavljen v župnijskih oznanilih.

Škofija Murska Sobota

Polnočno sv. mašo v stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti bo v četrtek, 24. decembra 2009 daroval nadškof koadjutor msgr. dr. Marjan Turnšek. V petek, 25. decembra 2009, ob 10.00 bo v stolnici daroval božično mašo.

Škofija Novo mesto

Polnočno sv. mašo v stolnici sv. Nikolaja v Novem mestu bo v četrtek, 24. decembra 2009 daroval škof msgr. Andrej Glavan. V petek, 25. decembra 2009, ob 10.30 bo v stolnici daroval božično mašo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...