Matjaž Merljak
Marko Zupan
Helena Križnik
dr. Drago Ocvirk (foto: ARO)
dr. Drago Ocvirk

Profesor Ocvirk: Če bomo varovali družino, bo med nami mir

18.12.2009, 17:55

Profesor dr. Drago Ocvirk je v današnji oddaji Spoznanje več, predsodek manj (18.12. 2009) predstavljal poslanico papeža Benedikta XVI., ki jo je napisal za svetovni dan miru, ki ga bomo obhajali 1. januarja 2010. Poslanica se lepo povezuje s podnebno konferenco na Danskem in tako že v svojem naslovu pove zelo pomembno tezo: Če hočeš graditi mir, varuj stvarstvo.

S poslanico papež pokaže, da mu okoljska vprašanja niso tuja in da se je zanje zanimal že kot duhovnik, škof in kardinal. S svojim razmišljanjem potrjuje nauk Cerkve, ki se vedno zelo zanima za varovanje okolje, saj uči, da je največji dar, ki nam ga je dal Bog, stvarstvo, kjer je možno naše življenje. Brez stvarstva nas ni! Če hočemo, da bomo živeli v miru, potem moramo varovati stvarstvo.

Papež v začetku poslanice predstavi nekatere akutne stvari, ki uničujejo okolje in podnebje. Prinaša tudi novi pojem „okoljski begunci“, saj se mnogi ljudje morajo seliti, ker je njihovo življenjsko okolje uničeno: zaradi širitve puščave, zaradi potopitve otokov ....

Profesor Ocvirk je v povezavi s papeževo poslanico za 1. januar 2010 razmišljal, da je tudi pereče vprašanje okoli novega družinskega zakonika v naši državi jasen primer, kako se uničuje nekaj najbolj naravnega. „Če bomo uničevali družino, bomo uničili sebe, ker uničujemo tisto, kar je Bog položil v naravo.... Ministrstvo za družino z novim družinskim zakonikom povzroča to, da kar je naravno, razdira, ruši in minira. Zato je ta vlada sama v sebi zelo protislovno, če bo ta zakon sprejela in podprla. Če na mini ravni naravnega, kar družina je, rušiš naravo in so proti naravnim zakonom, potem boš šel proti naravnim zakonom na širši ravni in boš uničeval okolje“.

Profesor Ocvirk pa je ob tem vprašanju sprejemanja novega družinskega zakonika opozoril tudi na to, da nam z njim mečejo pesek v oči. Vlada nam namreč z njim odvrača „pozornost od problemov, ki jih ne morejo rešiti. Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima“. Vlada očitno dela po načelu: „Deli, ločuj ... in lahko boš vladal. Kako boš najlažje ljudi sprl, če ne tako, da boš razglasil slabo za dobro in dobro za slabo. Spregledati moramo, v kakšno zanko nas ujela sedanja vladajoča garnitura. Da ne bi opazili, kaj se okrog nas dogaja. Naša oblast je zelo slaba. Ni v službi ljudstva in javnega dobrega, ampak v službi drugih interesov, ki so delni. .... Varovanje družine je varovanje stvarstva, okolja. Če bomo varovali družino, bo med nami mir. Če bomo pustili, da se družina uniči, smo odprli vrata za stranpota in to tudi pomeni: ne dati prave prihodnosti mladim rodovom.

Profesor Ocvirk se je ob koncu pogovora zaustavil tudi pri pogostokrat slišanem pojmu „krščanarji“, ki ga ni v nobenem slovarju, ampak je ta izraz psovka v levičarskih krogih. Izraz za poniževanje kristjanov, ki je poznano iz naše polpretekle zgodovine in se tudi danes nadaljuje. Profesor je o tem spregovoril zato, ker je ponovno v teh dneh slišal v eni izmed TV oddaj, v kateri je sodelovala tudi poslanka SD.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...