Matjaž Merljak
Marko Zupan
Helena Križnik

Kralja, ki prihaja, pridite molimo!

17.12.2009, 09:40

Vstopili smo v drugi del adventnega časa, ki ga v katoliški Cerkvi zaznamuje božična devetdnevnica. Medtem ko je od prve adventne nedelje do 16. decembra bolj v ospredju pričakovanje drugega Kristusovega prihoda, se je sinoči začela poglobljena priprava na praznovanje Gospodovega rojstva.

V mnogih župnijah ob večerih od 16. decembra do svetega večera odmevajo znane melodije božične devetdnevnice „Kralja, ki prihaja, pridite …“ Pomembno vlogo in slovesni ton v tem času pri bogoslužju dajejo antifone, imenovane tudi O – odpevi, ki so odpevi pred Marijinim slavospevom Magnificat. Odpevi razlagajo prispodobe iz bogate svetopisemske simbolike, ki napoveduje Jezusovo rojstvo. Njihov namen je pospešiti in spodbuditi veselo pričakovanje. Od danes naprej se zvrstijo odpevi, ki se začnejo z besedami: O Modrost, O Gospod in Voditelj, O korenina Jesejeva, O ključ Davidov, O Vzhajajoči, O Kralj narodov ter O Emanuel. Vsak od teh odpevov na svoj način predstavi učlovečeno Besedo in nam skuša osvetliti skrivnost tega učlovečenja. Tem antifonam na sveti večer običajno dodamo odpev prvih večernic Gospodovega rojstva: „Ko bo jutri sonce vzšlo, bomo videli najvišjega Kralja, ki prihaja ...“ Za mnoge vernike je obisk božične devetdnevnice z večerno mašo najlepša priprav na božič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...