Matjaž Merljak
Marko Zupan
Helena Križnik

Nadškof Uran: Falež je v sebi nosil željo po samostojni Sloveniji

11.12.2009, 20:30

V Rimu so se s pogrebno mašo in pokopom v družinsko grobnico poslovili od dr. Štefana Faleža, prvega veleposlanika Slovenije pri Svetem sedežu. Pogrebni obred je vodil kardinal Franc Rode, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je pokojni vse svoje življenje ljubil Kristusa, da je bil velik molilec rožnega venca ter častilec Device Marije - na njen praznik je tudi umrl - bil “zvesti služabnik,” kakor tisti iz evangelija, velik ljubitelj Cerkve ter vesel človek. S podobnimi besedami je pokojnega Faleža pri maši zadušnici v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani opisal tudi nadškof Alojz Uran.

Maše zadušnice v Zavodu svetega Stanislava, so se udeležili nekateri pokojnikovi sorodniki in tudi prijatelji. Nadškof Uran je izpostavil Faleževo veliko vlogo pri osamosvajanju Slovenije in dejal, da „Štefan Falež v vseh letih življenja v tujini ni nikoli pozabil na dom in domovino. V sebi je nosil neizmerno željo po samostojni državi Slovenije. Ne glede na zaposlenost, se je neprestano ukvarjal s slovenskimi težavami, predvsem v ZDA, kjer je bil sopobudnik agencijskega odbora za Svobodno Slovenijo in soustanovitelj leta 1950 v Chicagu mesečnika Slovenska država.“

Nadškof Uran je spomnil tudi na pomembno Faleževo vlogo, ki jo je imel pri tehnični izvedbi papeževih potovanj. „Organiziral je šest potovanj papeža Pavla VI. In 25 potovanj papeža Janeza Pavla II.. Kot znamenje priznanja, ga je papež imenoval za svoje dvornika,“ je dejal Uran, ki je spomnil, tudi na pokojnikovo pomoč pri obeh papeževih obiskih v Sloveniji.

„V imenu Cerkve na slovenskem, dr. Štefanu Faležu izrekam iskreno zahvalo in priznanje za vsa njegova neprecenljiva dejanja, za Cerkev, za slovenski narod in za samostojno Slovenijo,“ je svoj nagovor pri maši zadušnici sklenil nadškof Aloj Uran.

Nad%u0161kof Uran, ma%u0161a zadu%u0161nica
dr. Štefan Falež © ARO

Nadškof Uran, maša zadušnica
Svojci in prijatelji pri maši zadušnici © ARO

Nadškof Uran, maša zadušnica
Nadškof Alojz Uran © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...