Matjaž Merljak
Marko Zupan
Helena Križnik

Kardinal Rode: Falež je vse svoje življenje ljubil Kristusa

11.12.2009, 13:32

V Rimu so se danes s pogrebno mašo in pokopom v družinsko grobnico poslovili od Štefana Faleža, prvega veleposlanika Slovenije pri Svetem sedežu. Pogredbno slovesnost je vodil pregekt Kongregacije za redovnike kardinal Franc Rode.

Slovesa od pokojnega rojaka, ki je ljubil Cerkev in svoj narod, se je udeležil tudi gvardijan glavne frančiškanske hiše v Rimu p. Robert Báhčič, ki nam je poslal naslednje sporočilo:

Že včeraj popoldne, 10. novembra 2009, ko je pokojni Štefan Falež ležal v stranski kapeli cerkve Sv. Marije in Traspontina, se je od njega poslovilo veliko število ljudi. Med njimi je bilo veliko tujih diplomatov ter nekaj Slovencev, ki živimo v Rimu. Molitve za pokojnika je opravil prefekt Kongregacije za škofe kardinal Giovanni Battista Re.

Današnjo pogrebno slovesnost, na kateri se je zbrala velika množica sorodnikov ter prijateljev pokojnega Štefana Faleža iz Sovenije ter Rima, je vodil prefekt Kongregacije za redovnike kardinal Franc Rode ob somaševanju velikega mojstra viteškega reda Božjega groba v Jeruzalemu kardinala Johna Patricka Foleya, nekdanjega apostolskega nuncija v Sloveniji nadškofa Edmonda Farhata, novoimenovanega ljubljanskega nadškofa in metropolit Antona Stresa ter trinajstih duhovnikov, večinoma slovenskih, ki živijo v Rimu. Kardinal Rode je v svoji pridigi omenil, da je pokojni vse svoje življenje ljubil Kristusa, da je bil velik molilec rožnega venca ter častilec Device Marije - na njen praznik je tudi umrl - bil “zvesti služabnik” kakor tisti iz evangelija, velik ljubitelj Cerkve ter vesel človek.

Svoje sožalje je poslal tudi papež Benedikt XVI,, ki je omenil pokojnikovo zvesto služenje ter ljubezen do Cerkve ter svetega očeta. Tudi slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo sožalje ter poudarilo njegov izjemen prispevek za mednarodno uveljavitev naše države v svetu.

V imenu sorodnikov so se od pokojnega poslovili, najprej vnuka ter njegova sinova Alessandro in Francesco. Slednji se je vprašal: “Kaj je smisel življenja?” Odgovoril je, da ga lahko najdemo pri našem očetu, ki je imel globoko vero, ki je ljubil bižnjega ter mu pomagal, ki je živel evangeljske vrednote ter jih posredoval tudi drugim.

Pogreb dr. %u0160tefana Fale%u017Ea
Kardinal John Patrick Foley, kardinal Franc Rode, nadškof Edmond Farhat, ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres © Andreja Červek

Pokojnega dr. Štefana Faleža so pokopali v družinski grobnici v Lago di Bracciano, blizu Rima.

Naj dodam še to, da je bil Štefan Falež tudi posinovljenec Slovenske frančiškanske province Sv. Križa. To pomeni, da je rad imel frančiškane, da je za nas naredil veliko dobrega, da je bil naš sodelavec in zato ga je naša provinca posinovila; s tem je postal del nas samih, naše ustanove in je bil in je se na poseben način deležen tudi naših molitev. Naj počiva v miru!

Pogreb dr. %u0160tefana Fale%u017Ea
Pogrebne slovesnosti se je udeležil tudi urednik slovenskega urednišva Radia Vatikan p. Janez Sraka © Andreja Červek

Pogreb dr. Štefana Faleža
Pogreb dr. Štefana Faleža © Andreja Červek

Pogreb dr. Štefana Faleža
Pogreba sta se iz Slovenije med drugimi udeležila tudi Lojze Peterle in Marko Pogorevc © Andreja Červek

Pogreb dr. Štefana Faleža
Pogreb dr. Štefana Faleža © Andreja Červek

Pogreb dr. Štefana Faleža
Kardinal Rode pred krsto Štefana Faleža © Andreja Červek

Krsta dr. Štefana Faleža
Veleposlanik RS pri Svetem sedežu Ivan Rebernik ob krsti Štefana Faleža © p. Robert Bahčič

Pogreb dr. Štefana Faleža
Gvardijan glavne frančiškanske hiše v Rimu p. Robert Báhčič © Andreja Červek

Pogreb dr. Štefana Faleža
Pogreb dr. Štefana Faleža © Andreja Červek

Pogreb dr. Štefana Faleža
Pogreb dr. Štefana Faleža © Andreja Červek

Pogreb dr. %u0160tefana Fale%u017Ea
Rektor Russicuma Lojze Cvikl © Andreja Červek

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...