Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Zakaj predsednik države ni odlikoval dr. Faleža?

10.12.2009, 12:33

Včeraj smo prvi poročali, da je v 90-tem letu starosti v Rimu umrl dr. Štefan Falež, prvi veleposlanik Slovenije pri Svetem sedežu. Republiko Slovenijo je na tem mestu zastopal od 31. januarja 1991 do 26. maja 1997, ko je bil podpisan ukaz o njegovem odpoklicu. Nekdanji ljubljanski nadškof Alojz Uran, bo tako jutri popoldan ob 16.30, v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu daroval mašo zadušnico za pokojnega Štefana Faleža.

Dr. Faleža, ki mu lahko pripišemo zelo velike zasluge, da je Vatikan 13. januarja 1992 priznal Slovenijo in tako s tem spodbudil države Evropske skupnosti, da so dva dni zatem izpolnile obljubo mednarodnega priznanja naše države, bodo pokopali v Rimu jutri dopoldan.

Dr. Štefan Falež si je ves čas svojega bivanja v tujini močno prizadeval za samostojno Slovenijo. Tako je sodeloval pri ustanovitvi lista Slovenska država in bil vseskozi povezan s politično emigracijo, ki se je zavzemala za uresničitev njegovih idej. V času slovenske pomladi se je povezal z enako mislečimi v domovini in bil povezan s številnimi dogodki, ki so pripeljali do samostojnosti, še zlasti, če je šlo za stike z visokimi osebnostmi v Vatikanu ali z italijanskimi politiki. Govorim torej o človeku, ki si zasluži odlikovanje s strani Republike Slovenije.

„Predlog za odlikovanje Štefanu Faležu je na moji mizi in ko bo prišel čas, se bom glede tega odločil. Imam precej predlogov in ta predlog je eden zelo tehtnih, saj tudi gospoda Faleža osebno poznam in tudi zelo cenim,“ je na vprašanje Sveta na Kanalu A, zakaj kabinet predsednika države še ni odreagiral na štiri leta star predlog za odlikovanje doktorja Faleža odgovoril predsednik države dr. Danilo Türk.

Štefan Falež
Štefan Falež © Fotografije iz knjige: Sinovom in hčeram slovenkega naroda

Seveda se ob tem postavi vprašanje, kako je prišlo do odlikovanja Tomaža Ertla - človeka, ki je kot nekdanji vodja slovenske tajne politične policije oziroma Udbe grobo prestopil mejo človekovih pravic. Predlog zanj je predsednik države prejel šele konec oktobra in v dobrem mesecu ga je odlikoval.

Predlog za odlikovanje, sedaj že pokojnega dr. Faleža pa tako še naprej ostaja na mizi predsednika republike.

Zagotovo bo za to zavlačevanje našel dober izgovor, pa vendar ostaja dejstvo, da je dr. Štefan Falež veliko pripomogel k uveljavitvi ugleda Slovenije v vatikanskih krogih. Ponosen je bil na to, da je sodeloval pri pripravi in izvedbi obeh obiskov papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji ter da je doživel Slomškovo beatifikacijo. Velike zasluge, velikega človeka, ki ga predsednik države, glede na štiriletno čakanje za odlikovanje, vidi z majhnimi ali pa mogoče ideološkimi očmi.

Smo mar presenečeni, da je prišlo do tako hitrega odlikovanja Tomaža Ertla?

Krsta dr. Štefana Faleža
Krsta Štefana Faleža ob njen pa veleposlanik RS v Vatikanu Ivan Rebernik © p. Robert Bahčič

Pogreb dr. Štefana Faleža

Pogrebna sv. maša bo v petek, 11. decembra 2009, ob 10.00, v cerkvi Sv. Marije in Traspontina na Via della Conciliazione v Rimu. Somaševanje bo vodil kardinal dr. Franc Rode, svojo udeležbo pa so med drugimi že napovedali kardinal John Patrick Foley, veliki mojster reda Božjega groba, nadškof msgr. dr. Edmond Farhat, nekdanji apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, ter novoimenovani ljubljanski nadškof in metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Komentarji

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...