Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik
Spravilo koruzne silaže (foto: Image by JackieLou DL from Pixabay)
Spravilo koruzne silaže | (foto: Image by JackieLou DL from Pixabay)

Letošnja pridelava koruze je bila stresna. Suša je oklestila pridelke.

Kmetijstvo | 25.09.2025, 06:11 Robert Božič

»V letošnji stresni sezoni je koruzo pestila suša, izjemno visoke temperature in škodljivci, kar je prineslo manjše pridelke silaže – le okoli 41 ton zelene mase na hektar,« pravi mag. Jože Mohar in dodaja, da so se za doseganje dobrih rezultatov spet izkazali majski setveni termini, v dobro pripravljena tla in kasnejše okopavanje koruze.

Ugotovitve, ki jih je v nedeljski kmetijski oddaji predstavil mag. Jože Mohar slonijo na ugotovitvah, ki so jih kmetje lahko v živo videli na t.i. »Dnevu koruze« na Dolenjskem, ki sta ga v sodelovanju pripravila semenarska hiša RWA Slovenija, ki je znana po blagovni znamki Agrosaat in svetovalna služba pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana.

Rezultati poskusov in pridelki

»Povprečni pridelek silaže je bil 41,5 ton zelene mase na hektar, kar je 35-40% manj kot v normalnih letih (65-70 ton). Izstopala sta hibrida LG 34 90 in novi LG 31 515, ki sta se izkazala kot najbolj odporna,« je rezultate poskusa v naši nedeljski kmetijski oddaji komentiral Mohar.

Ključen je bil čas setve

Letošnja pridelava koruze je bila stresna zaradi ekstremne suše, temperatur ki so dolgo vztrajale nad 37 stopinj Celzija in tudi napada škodljivcev: takoj po setvi so škodo delali polži in sovke in tudi ptice, kasneje pa še koruzni hrošč in vešča. 

»Čas setve je bil ključen. Aprilski in junijski termini so se letos izkazali kot katastrofalni, majski pa kot najboljši. Majske setve so si bolje opomogle po suši, kar kaže tudi na izredno trpežnost koruze kot take. Pomembna je bila tudi tehnologija priprave tal – pozna minimalna obdelava na težkih tleh je povzročala težave,« še dodaja mag. Jože Mohar. 

Po njegovem mnenju je ustrezna obdelava tal pomembna zlasti za možnost ohranjanja vlage, pri tem pa je pri pridelavi koruze nujno tudi okopavanje, za preprečevanje izsuševanja in mobilizacijo hranil, kot je na primer dušik.

Prezimna mešanica Vita 13 ponuja hitro rešitev za dodatno krmo spomladi, idealno za živinorejce po sušnem letu.

Živinorejci bodo v letošnjem letu zaradi manjših količin pridelane silaže imeli na voljo precej manj krme. To zlasti velja za pridelavo koruze na Dolenjskem, v Posavju in Gorenjskem. Kot eno od možnosti mag. Jože Mohar omenja setev prezimne mešanico Vita 13, ki je sestavljena iz rži in grašice, ter primerna za setev do konec oktobra. 

Prezimna mešanica Vita 13 za pozne setve in pomanjkanje krme

Primerna za setev po spravilu glavnih poljščin (soja, koruza, krompir, sončnice).
Setev z žitno sejalnico, 110–120 kg/ha.
Zgodnje in intenzivno dognojevanje z dušikom po 15. februarju.
Pridelek 8–11 t suhe snovi/ha že v začetku do sredine aprila.
Primerna za košnjo ali siliranje – rešitev za pomanjkanje voluminozne krme.

Priporočilo:

Po spravilu glavnih poljščin posejte Vita 13 za hitro obnovo krmne baze.
Prvo dognojevanje opravite takoj po 15. februarju.
Košnjo načrtujte v optimalnem vremenskem oknu (april) za najboljšo kakovost ali količino.
Po košnji takoj obdelajte strnišče in pripravite tla za setev koruze.



»Z intenzivnim gnojenjem (80 kg dušika) lahko pridelate 8-11 ton suhe snovi že v drugi polovici  aprila kot silažo in nato lahko še pravočasno sejete v maju koruzo,« pravi Mohar in dodaja, da je okno za spravilo in siliranje te mešanice približno en teden, če zasledujemo večjo kakovost in beljakovine.

Kmetijstvo
Blagoslov obnovitvenih del v župniji Vipava (photo: Rok Mihevc) Blagoslov obnovitvenih del v župniji Vipava (photo: Rok Mihevc)

Po cerkvi se pozna, kakšni ljudje so doma v župniji

Župnija Vipava se je preteklo nedeljo veselila končanja nove fasade in strehe župnijske cerkve svetega Štefana. Obnovitvena dela je ob prisotnosti domačega župnika dr. Gabriela Kavčiča blagoslovil ...

Stična mladih je vedno priložnost za druženje in spoznavanje (photo: FB Stična mladih) Stična mladih je vedno priložnost za druženje in spoznavanje (photo: FB Stična mladih)

44. festival Stična mladih: »Poglej gor!«

Letošnji 44. festival Stična mladih se bo v cistercijanskem samostanu Stična na Dolenjskem začel z opoldansko slovesno sv. mašo, ki jo bomo na naših valovih neposredno prenašali, prenos pa boste ...

Naš sogovornik je bil prof. dr. Gregor Jurak (photo: STA) Naš sogovornik je bil prof. dr. Gregor Jurak (photo: STA)

Dan športa: Ne pozabite vadbe za moč

Na dan slovenskega športa smo v Svetovalnici gostili prof. dr. Gregorja Juraka s Fakultete za šport, ki je poudaril velike prednosti rednega gibanja: »Bolj smo telesno dejavni, večje so koristi: ...

Več dela jeseni, manj dela v zimskih mesecih - odpreš kozarček in solata je pripravljena (photo: little_plant / Unsplash) Več dela jeseni, manj dela v zimskih mesecih - odpreš kozarček in solata je pripravljena (photo: little_plant / Unsplash)

Poletje v kozarcih

Smo na začetku jeseni, na vrtovih pa še pobiramo različne pridelke. Kako jih shraniti? Katere so okusne kombinacije za omake? O teh in podobnih vprašanjih smo se pogovarjali s Fanči Perdih, vodjo ...