Jure SešekJure Sešek
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Molitev na Brezjah (foto: Rok Mihevc)
Molitev na Brezjah | (foto: Rok Mihevc)

Na Brezjah smo bili združeni v molitvi za mir

Dogodki | 01.10.2024, 21:40 msgr. Franci Trstenjak

V mnogih Marijinih prikazovanjih na različnih koncih sveta je bilo po vidcih slišano naročilo: Molite rožni venec! Skupaj z naročilom po molitvi slišimo mnoge odmeve, kaj vse lepega in blagoslovljenega se je zgodilo po vztrajni in goreči molitvi ter premišljevanju rožnovenskih skrivnosti. S to vero in zaupanjem želimo tudi letos obhajati dan rožnega venca na Brezjah, v baziliki Marije Pomagaj.

Bratje frančiškani z Brezij in sodelavci Radia Ognjišče vas tudi letos vabimo k Mariji Pomagaj, da obhajamo praznik Rožnovenske Božje Matere in skupaj molimo vse dele rožnega venca s prepričanjem, ki ga spodbuja verno srce in ga je na sebi lasten način izrazil pesnik: če rožni ven'c boš molil rad, dobil boš milost vsakikrat.

Kot eno občestvo, zbrani v baziliki in ob radijskih sprejemnikih in spletnem prenosu, bomo molili za zdravje, za mir v svetu, za družine ter za ohranitev in utrditev krščanskih korenin in krščanske dediščine v Sloveniji in Evropi.

Začetek bo ob 18. uri z molitvijo veselega in svetlega dela. Ob 19.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval stiški opat Maksimilijan. Po maši bo še molitev žalostnega in častiljivega dela rožnega venca. Sveto mašo in molitev bomo prenašali tudi na našem Youtube kanalu.

Lucija, fatimska vidkinja, je v svojem zadnjem spisu razmišljala o pomenu rožnega venca:

"Vprašujem se: zakaj je Marija izbrala molitev rožnega venca in ne kakšne druge. Morda zato, ker je vsem najbolj dostopna, majhnim in velikim, modrim in nevednim, da z dobro voljo vsak dan darujejo Bogu ponižno molitev našega rožnega venca. Prav od začetka nas vodi k pomembnim Božjim skrivnostim odrešenjskega dela, ki ga je izvršil Jezus Kristus, naš Odrešenik. Vsi potrebujemo Marijino posredovanje pri Bogu. Sveti oče Janez Pavel II. je dejal: 'Rožni venec je moja najljubša molitev.' Da, to je najlepša molitev, ki so nas jo naučila nebesa. Vodi k večjemu spoznavanju Boga in njegovega odrešenjskega dela v Kristusu".

Dogodki
Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija) Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija)

In tema Oratorija 2025 je ...

Razglasitev teme Oratorija prihodnjega leta je za marsikaterega animatorja in udeleženca težko pričakovani dogodek. Zdaj je znana tudi tema leta 2025.

Prekmurski duhovnik in graditelj slovenstva Jožef Klekl (photo: splet) Prekmurski duhovnik in graditelj slovenstva Jožef Klekl (photo: splet)

Prenos posmrtnih ostankov Jožefa Klekla v Črenšovce

Tako kot so imeli v Benečiji - in v času fašizma po vsej Primorski - Čedermace, ki so poleg duhovniškega dela branili slovenstvo, ima tudi Prekmurje duhovnike, ki so podobno vlogo odigrali na ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, nekdanji profesor, pravnik in vloga rektorja, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...