Robert BožičRobert Božič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Na Radiju Ognjišče smo pripravili 4 predvolilne oddaje. (foto: ARO)
Na Radiju Ognjišče smo pripravili 4 predvolilne oddaje. | (foto: ARO)

Volitve v KGZS: Veš kaj obljubljajo?

Kmetijstvo | 04.10.2024, 12:03 Robert Božič

V teku so sedme volitve organov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Že v sredo so svetnike, ki jih bodo zastopali naslednja štiri leta, volile pravne osebe, članice zbornice, v nedeljo 6. oktobra pa bodo svoje predstavnike volili kmetice in kmetje oziroma lastniki zemljišč, ki so po zakonu o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije obvezni člani te največje kmečke stanovske organizacije.

Tokrat bo izvoljenih 57 svetnikov

Za svetniška mesta se na letošnjih volitvah v KGZS poteguje kar 12 list kandidatov. Sedem je prisotnih v vseh ali v večini območnih enot KGZS, pet list pa kandidira le v okviru ene območne enote KGZS. V nedeljo bo iz njihovih vrst 44 svetnikov.

V skupini t.i. pravnih oseb, ki so članice KGZS in so že v sredo volile svojih 13 svetnikov, je nekaj manj kot 2000 volilnih upravičencev. Gre za kmetijske zadruge in podjetja, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo, v to skupino pa sodijo tudi župnije in škofije, ki so lastniki kmetijskih in gozdnih zemljišč, ter zaradi tega po zakonu tudi člani KGZS.

Predvolilna oddaja »Pogovor o«

Na Radiju Ognjišče smo vse sodelujoče liste povabili, da v naših predvolilnih oddajah predstavijo svoja stališča in obljube kmetom in kmeticam pred prihajajočimi volitvami. Na povabilo se je odzvalo devet (9) list, prvemu soočenju mnenj pa ste lahko prisluhnili pred tednom v nekoliko daljši oddaji »Pogovor o«.

V njej so predstavniki vseh list najprej predstavili pogled na po njihovem mnejnju najbolj pereča vprašanja kmetijskega področja in vizijo rešitev, ki jih bodo uresničili, če bodo izvoljeni.

V drugem delu smo se ustavili ob zapletenem odnosu med naravarstvom in kmetijstvom, kjer je slednje po pravilu v podrejenem položaju, vprašal pa sem jih tudi, kaj bodo storili, da bo dosežena enotnost znotraj kmečkih vrst in enoten nastop do oblasti in drugih inštitucij, ki posegajo na področje kmetijstva.

Na koncu pa je vsaka lista imela priložnost, da kratko nagovori poslušalke in poslušalce in jih povabi na volitve. Vabljeni, da oddaji v celoti prisluhnete v našem avdio arhivu.

Je vsebina sploh pomembna?

Letošnje volitve v KGZS potekajo v zanimivem medijskem ozračju želje pa t.i. depolitizaciji te največje kmečke stanovske organizacije. Mediji o volitvah malo poročajo, če pa že, pa jih bolj kot programske usmeritve kandidatov, ki se na volitvah potegujejo za svetnike, zanima njihova morebitna strankarska pripadnost in funkcije, ki so jih opravljali v preteklosti. Gre seveda za načrtno izvrševanje t.i. depolitizacije, ki jo je pred dobrim letom z vložitvijo novele zakona o KGZS, ki je kasneje gladko padla na ustavnem sodišču, začela takrat poslanka Svobode, zdaj pa kmetijska ministrica Mateja Čalušić.

Ministrica Mateja Čalušić
Ministrica Mateja Čalušić © MKGP

Ta sicer zdaj o vprašanju članstva v zbornici pravi, da je uradno stališče ministrstva, da morajo kmetje sami povedati in »dati pobudo«, kakšno ureditev zbornice si želijo, njeno osebno stališče pa je še iz časov, ko je bila poslanka« dovolj jasno, in sicer da bi moralo biti članstvo prostovoljno...«.

Obvezno ali prostovoljno članstvo?

»Kakšno je vaše stališče do organiziranosti KGZS. Kaj menite, bi moralo članstvo v KGZS za kmete, lastnike zemljišč, ostati obvezno ali zagovarjate stališče, da bi moralo biti članstvo v zbornici prostovoljno,« pa je bilo izhodišče za predstavitev mnenj v torkovi večerni informativni oddaji. Takole so odgovarjali:

Bo JSKS izločena iz KGZS?

»Kaj boste storili, če bo vlada uresničila napoved in javno službo kmetijskega svetovanja izločila iz KGZS ter jo organizirala v okviru služb kmetijskega ministrstva,« pa so vprašanja, ki smo jih predstavnikom list postavili v zadnji nedeljski kmetijski oddaji. Takole so odgovarjali:

Mednarodno povezovanje KGZS?

»Kako vidite pomen rednih stikov in povezovanja s podobnimi stanovskimi organizacijami v ostalih in sodelovanja v združenju Copa Cogeca,« pa je bilo še zadnje vprašanje, na katerega so predstavniki list, sodelujočih na letošnjih volitvah odgovarjali v včerajšnji večerni informativni oddaji Mozaik dneva:

Kdo vse se je odzval in sodeloval v prestavitvi stališč na Radiju Ognjišče?

Na naše povabilo so se odzvali prestavniki devetih (9) list. Iz društva Slovenski kmet nova predsednica Barbara Lombar Virant, Društvo forum za kmetijstvo in podeželje SDS je zastopal dr. Jože Podgoršek, Kmečko listo – društvo za razvoj kmetijstva in podeželja njen predsednik Peter Vrisk, Združenje Slovenske kmečke iniciative prav tako predsednik Boštjan Slemenšek, Kmečko društvo Nova Slovenija kmet Janez Beja, Društvo Slovenska kmečka zveza kmet Žiga Kršinar in Društvo članov Sindikata kmetov in Društva za razvoj kmetijstva – oziroma listo Roman Žveglič pa aktualni predsednik KGZS Roman Žveglič. Vsi so stališča, ki jih zastopajo predstavili v vseh štirih sklopih.

Na letošnjih volitvah v organe KGZS se za svetniška mesta poteguje tudi pet (5) list, ki so prisotne samo na področju ene območne enote KGZS. Našemu vabilu sta se odzvali le dve. Rok Sedminek, ki se s s vojo listo poteguje za glasove na območni enoti Celje in mag. Anton Hohler, ki kandidira na območju OE Ptuj. Prisluhnite, kako sta nagovorila volilce.

V nadaljevanju pa prisluhnite nagovorom predstavnikov list, ki so se odločile, da svoje volilce pred letošnjimi volitvami nagovorijo tudi prek našega medija. Posnetki so razvrščeni po abecednem vrstnem redu sodelujočih predstavnikov list.

Kmetijstvo
Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec) Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec)

Ko se ti sesuje svet...

Razveza, ločitev, razhod, zapuščenost so ene najbolj bočeih travm, ki lahko doletijo človeka. Ločeni so bili pogosto v Cerkvi odrinjeni na rob, saj jim nismo znali prisluhniti in sprejeti ...

V Zavodu Antona Martina Slomška se je podrl del strehe na telovadnici (photo: FB Alojzij Cvikl) V Zavodu Antona Martina Slomška se je podrl del strehe na telovadnici (photo: FB Alojzij Cvikl)

Angeli varuhi so se na svoj dan še kako potrudili

Včeraj popoldne se je porušil del strehe v športni dvorani Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru. Pri tem se ni nihče poškodoval, je pa nastala materialna škoda, ki po prvih ocenah znaša pol ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay) Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay)

Tudi stopala so ogledalo zdravja

S prihodom hladnejših dni izbiramo vse bolj zaprto obutev. Zato je pomembno posvetiti več pozornosti tudi negi stopal. Vida Ozis, strokovnjakinja medicinske pedikure, je svetovala o vsakodnevni ...