Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Poplavljeno mesto Kiseljak v Bosni in Hercegovini. (foto: FENA/STA)
Poplavljeno mesto Kiseljak v Bosni in Hercegovini. | (foto: FENA/STA)

Pomoč za prizadete v BiH zbirata Slovenska karitas in Rdeči križ

Svet | 07.10.2024, 16:28 Uredništvo Radia Ognjišče

Število smrtnih žrtev v poplavah in plazovih v Bosni in Hercegovini se je povzpelo na najmanj 20, saj so včeraj pri Jablanici odkrili še dve trupli. Pogrešanih je še deset ljudi, pri iskanju a pomagajo tudi reševalne ekipe iz tujine. Pomoč za prizadete v poplavah zbirata tudi Rdeči križ in Slovenska karitas.

V okolici krajev Donja Jablanica in Konjic v osrednjem delu Bosne in Hercegovine se nadaljuje iskanje pogrešanih po obsežnih poplavah in plazovih, ki so območje prizadeli minuli konec tedna. Uradno je potrjenih 16 smrtnih žrtev. Reševalne ekipe se morajo pri iskanju prebijati skozi ruševine, ki so ponekod še vedno pod vodo, saj je z manjšimi presledki deževalo še ves konec tedna.

Več kot deset vasi še vedno ni dobilo pomoči zaradi obsežne škode na cestah. Težko dostopni ali nedostopni so zlasti nekateri višje ležeči zaselki. Na terenu so poleg domačih reševalnih ekip, tudi ekipe iz Hrvaške, Srbije in Slovenije.

POMOČ NUDI TUDI KARITAS

S humanitarno pomočjo pomaga tudi Slovenska karitas, ki je do danes zbrala dobrih 30 tisoč evrov. Deset tisoč je za prvo pomoč že nakazala Karitas BiH, ki bo s temi sredstvi kupila in razdelila prizadetim pakete s konzervirano hrano in higienske potrebščine.

Na Slovenski karitas bodo začeli zbirati tudi materialno pomoč v trgovskih centrih Mercator po vsej Sloveniji. Tam bodo do začetka decembra posebej označeni vozički, v katere boste lahko prispevali hrano z daljšim rokom trajanja in higienske pripomočke. Zbiranje bo potekalo v 70 poslovalnicah, in sicer v vseh supermarketih in hipermarketih Mercator.



Vso zbrano materialno pomoč bo Slovenska karitas posredovala Karitas v Bosni in Hercegovini, ki jo bo skupaj s sodelavci Škofijskih karitas Sarajevo in Mostar, razdelila najbolj ranljivim s poplavami prizadetim ljudem oziroma družinam. Ob tem se bo Karitas BiH za nujno pomoč povezala in sodelovala tudi z lokalno civilno zaščito in drugimi organizacijami, ki bodo pomagale na terenu.

V nadaljevanju bo Karitas BiH prizadetim gospodinjstvom pomagala s finančno pomočjo pri obnovi poplavljenih domov, vključno z nakupom osnovnega pohištva in gradbenega materiala. Ta podpora bo prilagojena posebnim potrebam vsakega gospodinjstva, da se omogoči hitrejša obnova in vrnitev v normalne življenjske razmere.

Pomagate lahko tudi z nakazilom na transakcijski račun Slovenske karitas:
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POPLAVE BIH
Sklic: SI00 890

Pomagate pa lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR.

Nevarnosti še ni konec

Oblasti so za zahod, vzhod in sever Hercegovine ter za del Osrednje-bosanskega kantona izdale novo oranžno opozorilo zaradi padavin. Vremenoslovci obilne padavine pričakujejo spet jutri zvečer in v noči na sredo, prebivalce prizadetih območij pa svarijo, da naj bodo pripravljeni.

Svet, Sociala, Teme, Novice
Vinko Bokalič  (photo: ARO) Vinko Bokalič  (photo: ARO)

Slovenci se veselimo novega kardinala

Slovenci se veselimo novega kardinala, kar bo postal postal argentinski Slovenec in član Misijonske družbe ali lazaristov Vinko Bokalič.

Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc) Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc)

Sonce življenja ogrelo slovensko prestolnico

Ljubljano je dopoldne preplavilo veselje do življenja. Na že tretjem pohodu za življenje v Sloveniji v tem letu se je namreč zbralo več tisoč ljudi, predvsem družin, mladih, pa tudi starih staršev ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay) Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay)

Tudi stopala so ogledalo zdravja

S prihodom hladnejših dni izbiramo vse bolj zaprto obutev. Zato je pomembno posvetiti več pozornosti tudi negi stopal. Vida Ozis, strokovnjakinja medicinske pedikure, je svetovala o vsakodnevni ...

Na Radiju Ognjišče smo pripravili 4 predvolilne oddaje. (photo: ARO) Na Radiju Ognjišče smo pripravili 4 predvolilne oddaje. (photo: ARO)

Volitve v KGZS: Veš kaj obljubljajo?

V teku so sedme volitve organov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Že v sredo so svetnike, ki jih bodo zastopali naslednja štiri leta, volile pravne osebe, članice zbornice, v nedeljo ...