Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Izstrelitev palestinskih raket z obmocja Gaze proti Izraelu. (foto: STA)
Izstrelitev palestinskih raket z obmocja Gaze proti Izraelu. | (foto: STA)

Pismo papeža ob obletnici napada in vojne na Bližnjem vzhodu

Papež in Sveti sedež | 07.10.2024, 13:41 Uredništvo Radia Ognjišče Vatican News

Papež Frančišek je ob obletnici napadov Hamasa na Izrael, ki so privedli do vojne v Sveti deželi, naslovil pismo katoličanom v tej regiji. Izrazil je svoje globoko obžalovanje nad "sramotno nesposobnostjo mednarodne skupnosti in vplivnih držav", da bi ustavile vojno, ter poudaril, da je blizu tistim, ki trpijo zaradi vojne, ki jo povzročajo močni.

V svojem pismu, z datumom 7. oktober 2024, se je spomnil "žalostnega dneva", ko se je začela spirala nasilja in sovraštva. Papež poudarja, da je vojna vedno poraz in da orožje ne gradi prihodnosti, temveč jo uničuje. Kljub letom konfliktov, pravi, se zdi, da se človeštvo ni nič naučilo. Papež je pohvalil katoličane v Sveti deželi, ki jih je opisal kot "majhno, nemočno čredo", ki kljub težkim razmeram vztrajajo v molitvi, ljubezni in iskanju miru. Spodbudil jih je, naj ne podležejo temi in naj postanejo "poganjki upanja", saj jih vera vodi k ljubezni in iskanju dialoga.

Posebej je izpostavil svoje občutke bližine in solidarnosti do vseh trpečih v vojni, ne glede na veroizpoved. Nagovoril je ljudi v Gazi, matere, ki jokajo ob svojih izgubljenih ali ranjenih otrocih, in tiste, ki se bojijo pogledati v nebo zaradi nevarnosti bombardiranja. Pozval je k vztrajnosti v iskanju miru in pravičnosti ter molitvi za sovražnike.

Papež se je zahvalil tudi vsem, ki pomagajo trpečim zaradi vojne, vključno z duhovniki in škofi, ki prinašajo božjo tolažbo tistim, ki se počutijo zapuščene.

Na koncu je podelil svoj blagoslov in prosil Marijo, Kraljico miru, da varuje vse prebivalce Svete dežele.

Papež in Sveti sedež, Novice, Iz življenja vesoljne Cerkve
Vinko Bokalič  (photo: ARO) Vinko Bokalič  (photo: ARO)

Slovenci se veselimo novega kardinala

Slovenci se veselimo novega kardinala, kar bo postal postal argentinski Slovenec in član Misijonske družbe ali lazaristov Vinko Bokalič.

Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc) Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc)

Sonce življenja ogrelo slovensko prestolnico

Ljubljano je dopoldne preplavilo veselje do življenja. Na že tretjem pohodu za življenje v Sloveniji v tem letu se je namreč zbralo več tisoč ljudi, predvsem družin, mladih, pa tudi starih staršev ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay) Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay)

Tudi stopala so ogledalo zdravja

S prihodom hladnejših dni izbiramo vse bolj zaprto obutev. Zato je pomembno posvetiti več pozornosti tudi negi stopal. Vida Ozis, strokovnjakinja medicinske pedikure, je svetovala o vsakodnevni ...

Na Radiju Ognjišče smo pripravili 4 predvolilne oddaje. (photo: ARO) Na Radiju Ognjišče smo pripravili 4 predvolilne oddaje. (photo: ARO)

Volitve v KGZS: Veš kaj obljubljajo?

V teku so sedme volitve organov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Že v sredo so svetnike, ki jih bodo zastopali naslednja štiri leta, volile pravne osebe, članice zbornice, v nedeljo ...