Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Vseslovenski shod upokojencev (foto: FB Iniciativa Glas upokojencev)
Vseslovenski shod upokojencev | (foto: FB Iniciativa Glas upokojencev)

Protest upokojencev pričeli z molitvijo za ostarele in bolne

Slovenija | 02.10.2024, 14:43 Manca Hribar

Včeraj smo obeleževali mednarodni dan starejših, zato je bil dan še posebej primeren za vnovični, že 14. protestni shod upokojencev. Na Trgu republike so se zbrali po polletnem premoru. Shod je potekal pod okriljem Inštituta 1. oktober in iniciative Glas ljudstva.

Umazana in pokvarjena politika

Tako inštitutu 1. oktober kot iniciativi Glas ljudstva predseduje Pavel Rupar, ki je že v uvodnem nagovoru poudaril: »Sami veste, da se dogaja vse sorte, da je slovenska politika umazana in pokvarjena, da lahko storijo, kar hočejo. Na koncu podtaknejo ljudi, naredijo afere, vse samo zato, da vladajo in kradejo«.

© FB Iniciativa Glas upokojencev

Molitev, himna, govori

Shod na Trgu republike se je – po poročanju Nove24 - začel z molitvijo za ostarele, bolne in vse ostale, ki na shodu niso mogli biti prisotni. Nato je sledila himna Zdravljica. Tema tokratnega protesta so bile slabe razmere za upokojence, dvig cene elektrike, propad zdravstva, slaba popoplavna obnova in dvig plač funkcionarjem. Udeleženci so znova izrazili nezadovoljstvo z vlado, ki se z vsem naštetim po njihovem mnenju ne spopada učinkovito. Premiera Roberta Goloba so pozvali k odstopu.

Pričevanje v poplavah prizadetega Korošca

Zbrani so lahko prisluhnili tudi pričevanju v lanskih poplavah prizadetega Štefana Erjavca iz Koroške, ki je v ujmi izgubil vse. »Od obljub Goloba in vlade ni ostalo skoraj nič,« je povedal in opozoril, da prihaja nova zima. Tudi sam je Goloba pozval k odstopu.

© FB Iniciativa Glas upokojencev

Zdravnik Potočnik o Slovenski Bistrici

Rupar se je v okviru stanja slovenskega zdravstva dotaknil tudi nedavnega dogodka iz Slovenske Bistrice, ko je po njegovih besedah neskončna vrsta pacientov milo in siromašno čakala na trenutek, ko se bodo lahko prebili do svojega zdravnika. Da je stanje zaskrbljujoče, je pritrdil tudi slovenski zdravnik Federico Potočnik. »Meni in kateremukoli pacientu je popolnoma vseeno, čigavi zidovi so, ali je zdravnik ali zdravnica, zasebna ali javna, desna ali leva ... Ti ljudje, ki so bili včeraj v Slovenski Bistrici, oskrbe niso dobili in to sredi Evrope ni dopustno, da nimamo oskrbe za ljudi.«

Na naslednjem shodu Rupar pričakuje udeležbo vseh strank v parlamentu, tako koalicijskih in opozicijskih, prav tako so dobrodošli kmetje, gasilci, delavci, vojaki in drugi.

Slovenija
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...