Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Stična mladih je vedno priložnost za druženje in spoznavanje (foto: FB Stična mladih)
Stična mladih je vedno priložnost za druženje in spoznavanje | (foto: FB Stična mladih)

Na Stični mladih več kot 5300 obiskovalcev

Novice | 22.09.2024, 13:41 Manca Hribar Robert Božič

43. Stična mladih odmeva. Včeraj se je v stiškem samostanu zbralo več ko 5300 mladih. Uživali so v bogatem programu, ki ga je tudi letos pomagalo soustvarjati več kot 200 prostovoljcev. Festivalsko dogajanje in vsebine so udeležencem pomagale odgovarjati na vprašanje, ki ga je zastavljalo geslo Stične mladih: Zakaj On?

Organizatorji so želeli povezati mlade, da v družbi sovrstnikov preživijo dan, poln izobraževalnih vsebin, glasbe, športa in poglobljenega slavljenja vere. Z geslom: Zakaj On? želijo spodbuditi mlade, da osmislijo svojo vero.

Osrednji dogodek včerajšnjega dogajanja v Stični je bila sveta maša.
Osrednji dogodek včerajšnjega dogajanja v Stični je bila sveta maša. © ARO

Vrniti se k bistvu

V času, ko je marsikateremu mlademu kristjanu težko osmisliti vero in vztrajati v njej, se želijo vrniti k bistvu in poiskati razloge, zakaj izbrati Boga. V središču dogajanja je bila opoldanska sveta maša, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Nadškof Stanislav Zore je mlade je pozval, naj zapojejo hvalnico Bogu.
Nadškof Stanislav Zore je mlade je pozval, naj zapojejo hvalnico Bogu. © Rok Mihevc

Mlade je pozval, naj zapojejo hvalnico Bogu in naj ta hvalnica zadoni tudi v njih: »Kot bi sledili naročilu apostola Petra iz njegovega Prvega pisma: Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas. Vendar pa odgovarjajte s krotkostjo in strahospoštovanjem, iz dobre vesti.«
Celotni pridigi lahko prisluhnete v videoposnetku.

Letos še večji odziv mladih

Organizatorji in pripravljalna ekipa so bili veseli dobrega odziva, ki ga je Stična mladih doživela tudi letos. V vsebinsko bogatem in raznolikem celodnevnem dogajanju jih je uživalo več kot 5300.

Mlade je nagovoril tudi stiški opat Maksimiljan
Mlade je nagovoril tudi stiški opat Maksimiljan © Rok Mihevc

Osrednji dogodek včerajšnjega dogajanja v Stični je bila sveta maša. Tudi sicer se organizatorji zavedajo, da je bistvo srečanja mladih v Stični, kljub živahnemu dogajanju, Bog. Kako?

Koordinator dogodka Tadej Zalar: »Potrebno se je vedno znova vračati nazaj, na samo strategijo, na same načrte, ki si jih v začetku zadamo. Tekom priprav za duhovnost skrbita Matevž Mehle kot direktor Katoliške mladine ter Luka Modic kot duhovni spremljevalec vodstvene ekipe. Seveda pa tudi preko molitev in svetih maš, ki jih imamo redno na Katoliški mladini skrbimo za naše odnose z Bogom, na našo duhovno pripravljenost. Samo če smo sami dobro duhovno pripravljeni namreč lahko to prenašamo tudi na druge mlade.«

Dopoldanski vrvež na 43. stični mladih. Pogled na studio na štirih kolesih ...
Dopoldanski vrvež na 43. stični mladih. Pogled na studio na štirih kolesih ... © Marko Zupan

Vsa ta leta je na festivalu prisoten tudi naš radio, ki utrip dogajanja preko radijskih valov ponese v vsak dom. Letos, ob 30. obletnici Radia Ognjišče, je bila naša radijska ekipa na terenu še precej bolj vidna in tudi slišana, saj smo že od devete ure zjutraj program v živo ustvarjali s pomočjo studia na štirih kolesih.

Odmeva lepo in spodbudno

43. festival Stična mladih se je zaključil z že pregovorno spektakularnim večernim koncertom, ki je mlade pospremil v življenje kot opogumljene oznanjevalce božje ljubezni. A časa za počitek ni veliko - misli organizatorjev so že uprte v prihodnje leto, ko bo cistercijanska opatija v Stični za eno septembrsko soboto spet postala stičišče mladih iz vse Slovenije. Do takrat pa naj odmeva vse, kar je bilo včeraj lepega in vzpodbudnega – in tega je bilo veliko.

Mlade je obiskala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.
Mlade je obiskala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. © Rok Mihevc

Novice
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...