Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Vršič (foto: Zajem zaslona)
Vršič | (foto: Zajem zaslona)

Temperature občutno padle, ponekod tudi prvi sneg

Slovenija | 13.09.2024, 12:36 Uredništvo Radia Ognjišče Slovenska tiskovna agencija

Temperature po Sloveniji so se prvič po letošnjem vročem poletju spustile pod deset stopinj Celzija. V Ljubljani so zjutraj namerili osem stopinj, najhladneje pa je bilo na območju Rateč, le dve stopinji nad ničlo. Ponekod je zapadel prvi sneg. A kot je dejal dežurni meteorolog Andrej Velkavrh, ne gre za kakšno posebnost v tem obdobju.

Po podatkih Agencije za okolje je na Vršiču zapadlo 30 centimetrov snega, na Zelenici 23, na Pavličevem sedlu pa 19 centimetrov. Okoli deset centimetrov so ga namerili še na Uršlji Gori, Kredarici in Rogli, nekaj malega pa tudi na Voglu in pri Treh kraljih na Pohorju. V gorah piha tudi močan severnik, ki se bo po napovedih še krepil.

Kot je povedal Velkavrh, sicer sneženje v visokogorju v tem obdobju ni nič posebnega, saj do tega včasih pride tudi že avgusta. Je pa res, da so tokratne snežinke v nekoliko nižjih legah vseeno neobičajne.

Temperature so po njegovih besedah na kratek rok morda res podpovprečne, a do odklonov v eno ali drugo smer vselej prihaja. Vse to po njegovem še ne pomeni, da letos ne bi mogli več dočakati toplega obdobja s temperaturami tudi do 25 stopinj, saj se to po izkušnjah zadnjih nekaj let lahko zgodi tudi še oktobra. "Nekaj dni bo zdaj še hladno, potem pa bo spet topleje," je še dejal Velkavrh.

Prvi sneg je medtem zapadel tudi v drugih alpskih državah

O njem poročajo z Bavarske, kjer naj bi ga zlasti v južnem delu v prihodnjih dneh na nadmorski višini nad 1500 metrov zapadlo celo do 50 centimetrov.

Avstrijski mediji prav tako poročajo o številnih težavah, ki sta jih na cestah povzročila močan dež in sneženje. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je zaradi tega zaprtih več cest na območju Salzburga, prav tako je še vedno prekinjen železniški promet med Bad Hofgasteinom in Bad Gasteinom, medtem ko na ostalih progah na tem območju prihaja do zamud.

Slovenija, Svet, Novice
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade!

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.