Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Predstavitev knjige Metke Klevišar (foto: Miha&Lea Lokovsek)
Predstavitev knjige Metke Klevišar | (foto: Miha&Lea Lokovsek)

Jon, pridi na kosilo.

Kultura | 12.09.2024, 12:46 Jon Kanjir

Onkologinja dr. Metka Klevišar je pred kratkim praznovala svoj 80. rojstni dan. Ob tem visokem jubileju je izšla njena nova knjiga Vprašajmo Metko : Srečanja na hribu, ki jo je izdala Mohorjeva knjigarna. Metka si je izbrala nekaj ljudi, ki jih ceni, spoštuje in jih prosila, da smo ji zastavili vprašanje. Če bi imeli možnost komu, ki je v življenju veliko dosegel, postaviti eno življenjsko vprašanje – kaj bi ga vprašali? Tako je Metka dobila veliko vprašanj z najrazličnejših področij, na vse je odgovorila, iz tega pa je nastala zanimiva knjiga s številnimi modrostmi.

Pogovori o življenju in smrti

Z Metko sva se spoznala na Pogovorih o življenju in smrti, ki jih je skupaj s prijateljico Julko pričela gostiti že precej dolgo nazaj - ob vselitvi v Dom svetega Jožefa v Celju. Sprva so ti pogovori, ki potekajo dvakrat mesečno, potekali v živo v domu, od epidemije naprej pa so preko Zooma. Sedaj se jih udeležujejo številni posamezniki iz vse Slovenije. Na teh pogovorih sem se čutil zelo domače, sprejeto in dobrodošlo, zato sem rad prihajal.

Knjiga Metke Klevišar
Knjiga Metke Klevišar

Jon, pridi na kosilo.

Nato pa me je Metka povabila na kosilo. Pravi, da obed ni samo obed, ampak je obred. In prijetneje je klepetati ob dobri hrani. Vabilu sem se hvaležno odzval, takrat pa se je začelo zares prijetno prijateljstvo med nama z Metko. K njej še vedno rad hodim na kosilo, kar ni nič čudnega. Res rad jem, vendar v tem primeru kosilo ni v mojem prvem načrtu. Druženja z Metko so nekaj posebnega, doživetega in dragocenega. Pogovarjava se o najrazličnejših zadevah, s tem pa bogativa drug drugega. Metka mi daje izjemno bogata znanja, misli in modrosti iz njenega polnega življenja, jaz pa njej nekoliko drugačen pogled mlajše generacije. Oba sva za to zelo hvaležna, kar vedno rada poudariva.

Velika dela za naš narod

Metka je ena prvih, ki razbija tabuje staranja, minljivosti in smrti. Hkrati nam je lahko velik zgled osebe, ki je kmalu zbolela za multiplo sklerozo in se ni nikoli predala. Namesto tega je rekla, da bo bolezen udomačila. In jo je. Bolezni se zaveda in jo sprejema, ne obremenjuje se pretirano in ravno zaradi tega zaradi tega ne živi slabše, čeprav se dobro zaveda meja svoje zmogljivosti. Pred skoraj 30 leti je ustanovila Slovensko društvo Hospic, ki poslanstvo spremljanja umirajočih, žalujočih in detabuizacijo smrti opravlja še danes. Metka je lahko vsem velik zgled v marsikaterem pogledu. Hvaležen sem za njena velika dela, ki puščajo dragocen pečat na vsej slovenski družbi.

Presenečenje za Metko Klevišar

Gospo Metko smo s pesmijo in lepimi željami presenetili tudi sodelavci Radia Ognjišče. Tisti večer smo bili v sklopu radijskega kolesarjenja v Domu sv. Jožefa v Celju, naslednje jutro smo ji zapeli tik pred našim odhodom. Poglejte si video posnetek.

Metka Klevišar je sicer naša redna sogovornica v oddaji Nedeljski klepet. Gosti jo voditeljica Damjana Medved. 

Kultura
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...