Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Laris Gaiser (foto: Rok Mihevc)
Laris Gaiser | (foto: Rok Mihevc)

Nemčija se sooča s preteklimi napakami

Evropska Unija | 11.09.2024, 14:44 Jernej Dragar

Po včerajšnji napovedi nemškega notranjega ministra, da uvajajo polletni nadzor meje, se nemška vlada in opozicija se nista dogovorili o zaostritvi azilne in migracijske politike. Migracijski vrh je propadel, ker vlada ni pristala na celovito zavračanje prosilcev za azil na mejah.

Ekonomske, socialne in varnostne težave

Levosredinska koalicija pod vodstvom kanclerja Olafa Scholza odločila, da ne bo izvajala celovitih zavrnitev prosilcev za azil na nemški meji, kar je bila ključna zahteva krščanskih demokratov in bavarske Krščansko-socialne unije.

»Ampak niso upoštevali realnosti. Migracijska kriza je bila upravljana zelo slabo in danes Nemčija dejansko plačuje vse težave, ki jih je dobila v zadnjih desetih letih. To so ekonomske težave, to so socialne težave, to so varnostne težave,« je povedal geopolitik dr. Laris Gaiser. Razprava o nedovoljenih migracijah in izgonih migrantov je v Nemčiji v zadnjem času postala intenzivnejša, tudi zaradi številnih nasilnih dejanj, ki so se zgodila na nemških tleh. Prejšnji mesec so bili v napadu z nožem, ki ga je izvedel sirski državljan, ubiti trije ljudje, osem pa ranjenih. V Manheimu pa je maja po napadu z nožem na shodu s protiislamsko vsebino umrl policist.

Nekoordiniranost partnerjev

»Situacija ni bila dobra v zadnjih letih in to še pred leta 2015, ko je Italija sama opozarjala na težavo vsemi ilegalnimi tokovi, ki so prihajali iz Mediterana ali iz Balkana. Situacija za naprej zagotovo kaže nekoordiniranost partnerjev,« je še pojasnil Gaiser.

Po navedbah vladnih virov je vlada pripravila spremembe na področju vstopa migrantov na nemških mejah v skladu z zakonodajo Evropske unije. Do tega je prišlo po pozivu konservativnih opozicijskih krščanskih demokratov in krščanskih socialistov. Ti so povečali pritisk na vlado kanclerja Olafa Scholza z zahtevo po obsežnih spremembah migracijske politike. »Ne samo zunanjo politična, ampak je predvsem tudi notranje politična, potem, ko seveda je skrajna desnica pridobila veliko volilcev v zadnjih tednih.«

Berlin je oktobra lani že obnovil začasni nadzor na mejah s Češko, Poljsko in Švico, da bi preprečil pritok nezakonitih migracij

Evropska Unija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...