Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
P. Marko Novak in s. Meta Potočnik (foto: Rok Mihevc)
P. Marko Novak in s. Meta Potočnik | (foto: Rok Mihevc)

Dober in iskan spovednik, zlatomašnik p. Marko Novak

Naš gost | 12.08.2024, 10:22 s. Meta Potočnik

Naš sobotni gost je bil frančiškan in eden letošnjih zlatomašnikov p. Marko Novak. Kot njegov velik zgled sv. Frančišek Asiški se tudi on zna približati trpečemu človeku, bolniku ali osebam s posebnimi potrebami pri gibanju Vera in luč. Kako je tekla njegova pot, kako ga je oblikovala družina in kje vse je deloval, nam je povedal na njemu lasten način: preprosto, sočutno ter s pretanjenim občutkom za božje in sveto.

Rodil se je 18. novembra 1946 v Ljubljani, župnija Šmartno pod Šmarno goro. Leta 1973 je izpovedal večne zaobljube v Redu manjših bratov, v duhovnika pa je bil posvečen na praznik apostolov Petra in Pavla pred 50-imi leti v Ljubljani. Že skoraj štiri desetletja je posebej blizu bolnim in trpečim kot bolniški duhovnik, vključen pa je tudi v gibanje Vera in luč, kjer se srečuje z lepoto in težavami družin otrok z motnjo v duševnem razvoju.

Vsa leta svojega duhovniškega in redovniškega delovanja v župniji Novo mesto – sv. Lenart je poleg oskrbe bolnikov, katehumenata, biblične skupine in drugih pastoralnih dejavnosti poznan kot dober in iskan spovednik.

Prisluhnite pogovoru z njim v oddaji Naš gost.

Naš gost
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...